Tuchtcommissie banken legt in eerste zeven jaar al 73 beroepsverboden op

In de eerste zeven jaar van haar bestaan heeft de Tuchtcommissie Banken bijna honderd uitspraken gedaan over bankiers die de Bankierseed hebben geschonden. Er werden daarbij 73 beroepsverboden opgelegd.

Delen:

Tuchtcommissie banken legt in eerste zeven jaar al 73 beroepsverboden op - Mr. online
Foto: Depositphotos

Het laatste beroepsverbod, dat vandaag is bekendgemaakt, betreft een bankmedewerker die een USB-stick met vertrouwelijke klantgegevens mee naar huis nam, waardoor de gegevens niet meer beveiligd waren. Daar hielp hij klanten van de bank vanuit zijn eigen bedrijf. Van enkele klanten was het de bedoeling ze te adviseren als hij uit dienst was. Omdat hij zich hierdoor schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling, kreeg hij van de Tuchtcommissie Banken een beroepsverbod van een half jaar opgelegd. Deze uitspraak dateert van november 2021 maar werd vandaag gepubliceerd.

Bankierseed

Sinds 1 april 2015 moet iedereen die voor een bank werkt de bankierseed afleggen. Bij deze eed hoort een Gedragscode. Via de bankierseed en de Gedragscode zijn alle ongeveer 65.000 bankmedewerkers in Nederland gebonden aan het tuchtrecht. Als een medewerker zich niet aan de gedragsregels houdt, kan daarvan een melding worden gemaakt bij Tuchtrecht Banken. De aanklager van Tuchtrecht Banken onderzoekt of een bankmedewerker de code heeft geschonden. Hij kan klachten voorleggen aan de onafhankelijke Tuchtcommissie, bestaande uit deskundigen en juristen. Tegen het oordeel van de Tuchtcommissie is beroep mogelijk bij de Commissie van Beroep. Tuchtrecht Banken beheert ook het tuchtregister, waarin de namen worden opgenomen van bankmedewerkers die een sanctie kregen opgelegd. Dit register is in te zien voor de aangesloten banken.

Boete

In de bankenwereld zijn nu zo’n driehonderd kwesties behandeld. Dat betreft ook beslissingen van een algemeen directeur (49), schikkingen (33) en sepots (58). De Tuchtcommissie deed 97 uitspraken en de Commissie van Beroep zeven. De zwaarste sanctie, een beroepsverbod (voor bepaalde tijd) werd 73 keer opgelegd, gevolgd door een berisping (34), boete (16) en een opleidingsverplichting (één keer).

Manipulatie

Ook een andere kwestie werd vandaag gepubliceerd leidde tot een beroepsverbod: een bankmedewerker die krediet verstrekte aan klanten na manipulatie van het banksysteem. Hij nam twee kredietaanvragen op in het banksysteem en week daarbij af van het beleid van de bank. Aan aanvragers die daarvoor volgens de regels van de bank niet in aanmerking kwamen, werd toch een lening vertrekt. Zijn werkgever gaf een berisping en zette hem in een lagere functie. Van de tuchtcommissie kreeg hij een voorwaardelijk beroepsverbod van twee maanden.

Gokken

Een derde zaak die vandaag werd gepubliceerd betreft een bankmedewerker die 10.000 euro onttrok aan de rekening van zijn zwakbegaafde broer, en dit naar zijn eigen rekening had overgeboekt om te gokken. Hij had de bankafschriften aangepast, de naam van de gemachtigde van de rekening veranderd en gedaan alsof daar toestemming voor was gegeven. Hij probeerde te verhullen dat de overboekingen waren gedaan. Hij kreeg een beroepsverbod van acht maanden.

Register

De namen van de gestraften worden, indien zij geen hoger beroep instellen bij de Commissie van Beroep, na het definitief worden van de beslissing, opgenomen in het register van Tuchtrecht Banken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven