Twaalf nieuwe zaken bij de Netherlands Commercial Court in 2023

Afgelopen jaar zijn er twaalf nieuwe zaken binnengekomen bij de Netherlands Commercial Court. Samen met drie nieuwe beroepszaken komt het totaal aantal binnengekomen zaken voor de NCC in 2023 daarmee op vijftien. Dat blijkt uit cijfers die de handelsrechtbank onlangs bekendmaakte.

Delen:

gerechtshof adam
Het Gerechtshof in Amsterdam (foto: de Rechtspraak)

Sinds de oprichting van de NCC in 2019 behandelde het speciale handelsgerecht tot nu toe 32 zaken, zo blijkt uit de gepubliceerde cijfers. Dat aantal is nog ver verwijderd van het door de NCC, dat in het gerechtshof Amsterdam is gevestigd, zelf geambieerde aantal van 125 zaken per jaar. Afgelopen kwartaal gaf NCC-president Cees Bom echter op deze site aan er vertrouwen in te hebben dat de NCC deze ambities binnen de vooraf gestelde termijn van tien jaar wel degelijk gaat realiseren.

Allerlei landen

Het aandeel EU-landen in de mix groeide afgelopen jaar. Over de periode tussen 2019 en 2023 – de gehele bestaanshistorie van de NCC – zijn Amerikaanse bedrijven het vaakst betrokken bij een NCC-zaak, op de voet gevolgd door Britse bedrijven. Zwitserland, Frankrijk en Hong Kong complementeren de top-vijf.

Snel uitspraak

Uit de cijfers blijkt ten slotte dat de NCC relatief snel uitspraak doet als partijen besluiten hun zaak door het speciale handelsgerecht te laten behandelen. In bijna twee derde van de gevallen ligt er binnen acht weken een uitspraak. Zo’n 85 procent van de zaken is binnen een jaar afgerond.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven