Twee Nederlandse staatsraden in arbitragepanel ‘Brexit-geschillen’

Twee leden van de Raad van State zijn door de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk benoemd als leden van het arbitragepanel dat bevoegd is om geschillen te beslechten over het Terugtrekkingsakkoord EU-VK. Die staatsraden zijn Corinna Wissels en Nico Schrijver. Zij maken deel uit van een groep van 25 personen in dit arbitragepanel.

Delen:

Twee Nederlandse staatsraden in arbitragepanel Brexit-geschillen
Beeld: Sabine Kroschel/Pixabay

De lijst van arbiters bestaat uit 25 personen, die zijn geselecteerd op basis van hun onafhankelijkheid en hun kennis van en ervaring met het EU-recht en het internationaal publiekrecht. De EU en het VK hebben ieder tien personen voorgedragen en gezamenlijk de vijf personen voorgedragen die als voorzitter kunnen optreden. Elk arbitragepanel dat zich over een concreet geschil buigt bestaat uit vijf leden: twee voorgesteld door de EU, twee door het VK, en één gezamenlijk voorgestelde voorzitter. Ook Wissels is een van de vijf personen die als voorzitter van een panel kunnen optreden.

Brexitdeal

Het arbitragepanel is onderdeel van afspraken tussen de EU en het VK in het Terugtrekkingsakkoord van 2019, ook wel bekend als de brexitdeal over de scheidingsvoorwaarden. De afspraak is dat de arbiters zich over concrete geschillen buigen die voortvloeien uit onderdelen van het Terugtrekkingsakkoord. Dat akkoord omvat onder andere burgerrechten, toepassing van de Europese interne marktregels, staatssteun, intellectueel eigendom, en een protocol over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Corinna Wissels

Corinna Wissels is staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en raadsheer-plaatsvervanger in het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Van 2001 tot 2013 werkte zij bij de afdeling Europees recht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, vanaf 2007 als Hoofd. Zij vertegenwoordigde de Nederlandse regering in zaken voor het Hof van Justitie en het Gerecht van de Europese Unie.

Nico Schrijver

Nico Schrijver is staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Daarnaast is hij emeritus hoogleraar Internationaal Publiekrecht aan de Universiteit Leiden en rechter ad hoc in het Internationaal Tribunaal voor het Recht van de Zee. Hij was van 2011 tot 2017 lid van de Eerste Kamer.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven