Uniforme afspraken over civiel effect togaberoepen

Delen:

Beeld bij togaberoepenDe rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de advocatuur hebben met alle juridische faculteiten afspraken gemaakt over het niveau van afgestudeerde juristen met de aantekening ‘civiel effect’ op hun bul. Dit moet waarborgen dat deze afgestudeerden de vereiste kennis en kunde in huis hebben om door te kunnen studeren voor rechter, officier van justitie of advocaat.

Alle juridische faculteiten in Nederland, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en de Nederlandse Orde van Advocaten hebben het Convenant inzake civiel effect ondertekend. De wettelijke eisen aan het ‘keurmerk’ civiel effect schrijven voor dat er een bepaald niveau is behaald op het gebied van het civiele recht, bestuursrecht en strafrecht. De meeste rechtenstudenten willen een ‘verklaring van civiel effect’ op het diploma hebben, omdat ze dan alle wegen open houden.

Namens de Raad voor de rechtspraak was Margreet Ahsmann betrokken bij de totstandkoming van het convenant. Zij is behalve rechter in de rechtbank Den Haag ook bijzonder hoogleraar Rechtspleging aan de Universiteit van Leiden. “Het probleem met het civiel effect was dat universiteiten de wettelijke vereisten verschillend invulden,” zegt Ahsmann. “Wat het civiel effect precies inhield was niet scherp omschreven.”

Hierbij speelt mee dat universitaire rechtenopleidingen in de jacht op de student in de loop der jaren steeds minder eenvormig zijn geworden en studenten veel keuzevrijheid in de studie hebben. In het nu getekende convenant is daarom helder omschreven welke vakken een student op welk niveau in elk geval moet hebben gevolgd wil hij het keurmerk krijgen. Faculteiten hebben nu afgesproken zich daaraan te zullen houden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven