‘Vaardigheden mediation belangrijk voor advocaten’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Shutterstock

De inzet van mediators door (lokale) overheden is de laatste jaren toegenomen. Het is daarom voor advocaten in spe belangrijk dat zij zich mediationvaardigheden eigen maken.

Dat zegt VU-hoogleraar mediation Dick Allewijn tegen de NOS. “Alles laten uitvechten door juristen of advocaten wordt niet langer gepikt door de maatschappij,” aldus Allewijn.

Doordat burgers steeds mondiger worden, zien gemeenten zien zich genoodzaakt om mediators in de arm te nemen. Mediation raakt zo meer ingeburgerd als instrument voor conflictmanagement.
Dat mediation meer ingeburgerd raakt als instrument voor conflictmanagement, blijkt ook uit de populariteit van mediationopleidingen onder burgemeesters. De helft van de burgemeesters heeft inmiddels zo’n opleiding gedaan.

Daarnaast is er sinds vorig jaar maart een bijzonder hoogleraar mediation, die valt onder de rechtenfaculteit van de VU. De leerstoel moet mediation in de brede zin naar een hoger plan tillen. Dat lijkt ook nodig, zegt Allewijn. Mediationvaardigheden worden weliswaar steeds vaker toegepast, maar dat gebeurt veelal nog informeel. Formele mediation vinden gemeenten vaak nog een stap te ver. Een nadeel van mediation is dat een mediator nooit een beslissing kan afdwingen, zoals een rechter dat kan.

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan mediation. Burgers kunnen in het geval van mediation met de overheid invloed uitoefenen op de oplossing van het geschil. Daarnaast zijn de totale kosten voor mediation vaak een stuk lager dan de juridische kosten die gemoeid zijn met een gerechtelijke procedure.

Lees ook: CARST JOUSTRA OVER HET NUT VAN MEDIATION

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top