‘Onverantwoord’, zo noemt de NVvR, de vakbond voor rechters en officieren van justitie, de bezuinigingen op de opleiding voor de rechterlijke macht. De NVvR (Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak) zegt alles in het werk te zullen stellen om te voorkomen dat de maatregelen die gisteren bekend werden doorgang zullen vinden.
Flauwekul & discutabel
Reinier van Zutphen, voorzitter van de NVvR: “Er wordt gewoon een mes gezet in een mooie opleiding die waardevolle mensen voorbereidt op een heel belangrijk maatschappelijke taak en dat ga ik niet accepteren. Een belangrijke manier van het werven en opleiden van bekwame rechters en officieren wordt met dit besluit afgesneden. Dat is voor de kwaliteit van de rechtspraak echt onverantwoord. Met dit besluit wordt een heel kleine bezuiniging gerealiseerd, die uiteindelijk meer zal kosten dan opleveren. Penny wise, pound foolish. Daarbij wordt het onmogelijk gemaakt om goede kwalitatief opgeleide juristen deel te laten nemen aan de rechtspraak, terwijl we die mensen juist héél hard nodig hebben. Als het gaat om de aantrekkelijkheid van ons vak hebben we nu al een slag verloren. We gaan heel goede (jonge) mensen missen, omdat ze denken dat ze niet welkom zijn.”
Volgens Van Zutphen zullen de problemen waar de rechtspraak nu al mee kampt, zoals het tekort aan rechters, de werkdruk en de vergrijzing door dit besluit alleen maar worden vergroot. “Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden. En ik wil ook best nadenken over hoe het anders, beter, sneller en misschien ook wel goedkoper kan, maar ik wil niet inleveren op kwaliteit. Als ik één ding belangrijk vind de komende tijd is dat er topjuristen instromen voor posities binnen zowel de zittende als staande magistratuur. Door deze maatregel krijgen we er alleen maar minder en dat vind ik niet verantwoord naar de maatschappij en rechterlijke organisatie toe.”
Op dit moment komt slechts 20% van de rechters uit de Raio-opleiding. De rest zijn zogenoemde ‘zij-instromers’ (Rio’s). “Die laatste groep zijn mensen met al heel wat praktijkervaring, maar we hebben ook mensen nodig die vanuit hun ambitie, studie, kennis en kunde dat vak heel goed kunnen leren. Dat is een fantastische mix die we dreigen kwijt te raken. De bezuinigingsoperatie vind ik dan ook volstrekt flauwekul en vanuit het oogpunt voor kwaliteit van de opleiding heel discutabel”, aldus Van Zutphen.
Vervolgstappen
De voorzitter laat het er niet bij zitten. Hij gaat de komende dagen bekijken wat hij kan mobiliseren om te voorkomen dat dit besluit doorgaat. Vandaag zal Van Zutphen spreken met de sectie Raio’s (de vertegenwoordiging van de raio’s van de NVvR) en zijn voelhorens uitsteken bij de Raad voor de rechtspraak en de SSR. Op vier februari zullen de maatregelen worden besproken in de bestuursvergadering van de NVvR. Van Zutphen benadrukt: “Wat mij betreft, is het laatste woord hier nog niet over gezegd.”
Het besluit dat bekend werd gemaakt komt er op neer dat de twee jaar durende buitenstage voor rechters in opleiding wordt afgeschaft. Daarmee wordt de duur van de Raio-opleiding verkort van zes naar vier jaar. Ook zal het aantal plaatsen voor de opleiding worden beperkt. Momenteel stromen jaarlijks 60 raio’s in, vanaf 2012 zullen dat er nog maar 25 zijn. Zij zullen minimaal drie jaar relevante werkervaring moeten hebben om te kunnen worden toegelaten. De instanties voelden zich hiertoe genoodzaakt door de afkondiging in het regeerakkoord dat de rechterlijke organisatie vanaf 2016 jaarlijks 10 miljoen euro moet bezuinigen door het verkorten van de Raio-opleiding. Dat is meer dan 50 procent van het huidige Raio-budget. Voor de huidige deelnemers van de Raio-opleiding of studenten die in 2011 starten hebben de aanpassingen geen gevolgen.