Mes in Raio-opleiding

Delen:

Met ingang van 2012 wordt de twee jaar durende buitenstage voor rechters in opleiding (Raio’s) afgeschaft. Verder worden er minder Raio’s per jaar opgeleid. Juristen die de opleiding willen gaan volgen, moeten voortaan drie jaar relevante werkervaring hebben. De Raad voor de rechtspraak maakte dit vandaag bekend. De Raad zegt zeer ongelukkig te zijn met deze wijzigingen in de Raio-opleiding maar voelt zich hiertoe genoodzaakt door de afkondiging in het regeerakkoord dat de rechterlijke organisatie vanaf 2016 jaarlijks 10 miljoen euro moet bezuinigen door het verkorten van de Raio-opleiding.

Op dit moment komt maar 20% van de rechters uit de Raio-opleiding. De rest zijn zogenoemde ‘zij-instromers’, (Rio’s): juristen met een ruim aantal jaren relevante werkervaring, veelal advocaten. Ook deze Rio-opleiding gaat op de helling. Hierover worden later in het jaar beslissingen worden genomen. Een van de opties zou kunnen zijn dat de opleidingen voor rechter en officier van Justitie zullen worden gescheiden. De gedachte hierachter is dat gericht opleiden voor ‘staan’ of ‘zitten’ wellicht tijd kan besparen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven