Partnerbijdrage van

Vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst: wat neemt u erin op en wat niet

Waar is de vaststellingovereenkomst, ook wel 'beëindigingsovereenkomst' genoemd, nou precies voor nodig? En wat neemt u erin op, en wat niet? Expert arbeidsrecht bij Grant Thornton, Anne Hofman, neemt u graag mee in de ins en outs van deze overeenkomst, en geeft u tips hoe u zelf het makkelijkst aan een dergelijke overeenkomst komt.

Delen:

Het kan geen toeval zijn dat ‘vaststellingovereenkomst’ en ‘beëindigingsovereenkomst’ veel gezochte zoekwoorden zijn in Google. Twee verschillende woorden voor exact hetzelfde document: een overeenkomst waarin werkgevers en werknemers opnemen dat de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden eindigt. In dit artikel neem ik u mee in het volgende:

  • Top drie voor beëindiging arbeidsovereenkomst
  • Dit moet u opnemen in een vaststellingsovereenkomst
  • Tip: Gebruik een juridisch correct document

Top drie voor beëindiging arbeidsovereenkomst

Met een vaststellingsovereenkomst verklaren werkgever en werknemer samen de arbeidsovereenkomst te willen beëindigen. Dit is wat we ‘een beëindiging met wederzijds goedvinden’ noemen. Dit is één van de drie meest voorkomende manieren om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. De andere twee zijn ontbinding via de kantonrechter (bijvoorbeeld bij disfunctioneren) of een verzoek tot een ontslagvergunning bij het UWV (bijvoorbeeld bij reorganiseren).

Dit moet u opnemen in een vaststellingsovereenkomst

Bepaalde elementen komen altijd terug in de vaststellingsovereenkomst. Zoals:

  • de einddatum van de arbeidsovereenkomst
  • eventuele opzegtermijn
  • mogelijke ontslagvergoeding (bijvoorbeeld de transitievergoeding)
  • en wat er met eventuele nog openstaande vakantiedagen gebeurt.

U mag ook aanvullende afspraken opnemen als u dat wilt. Uiteindelijk eindigt het document met een passage over finale kwijting (dat werkgever en werknemer na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst niets meer van elkaar te vorderen hebben) en de bedenktijd voor werknemer. Elementen die niets te maken hebben of niet direct samenhangen met het einde van de arbeidsovereenkomst, kunt u beter ergens anders vastleggen. Bijvoorbeeld in een e-mail of brief.

Tip: Gebruik een juridisch correct document

Het UWV bepaalt op basis van de inhoud van de overeenkomst of de werknemer recht heeft op een eventuele uitkering. De exacte inhoud van de vaststellings- of beëindigingsovereenkomst is dus erg belangrijk. Op internet zijn legio vaststellings- en beëindigingsovereenkomsten te vinden (betaald of onbetaald) maar die zijn lang niet altijd volledig of correct. Wilt u zeker weten dat de inhoud van de overeenkomst juridisch juist is? Ga dan naar onze webshop en stel zelf –  zonder tussenkomst van een jurist, een beëindigingsovereenkomst op.

Delen:

Andere interessante artikelen uit dit thema:

Scroll naar boven