Juridisch nieuws

Veel juristen snappen tech-ontwikkelingen niet

Foto: Pixabay

Meegaan met technologische ontwikkelingen is dé manier voor advocaten en bedrijfsjuristen om te overleven, vertellen de tech-goeroe’s. Maar het aantal kantoren dat dit echt in de praktijk brengt, is nog beperkt. Advocaten zelf zetten liever in op tarievenconcurrentie, specialisatie en de cliënt beter leren kennen. Nog geen kwart begrijpt precies wat de nieuwe ontwikkelingen inhouden.

Dat blijkt uit een internationale survey die Wolters Kluwer heeft uitgevoerd in Europa en de VS, met de input van ruim 700 advocaten en bedrijfsjuristen. Tijdens dit onderzoek is gekeken naar de effecten van de toenemende informatiestromen, economische trends, technologische mogelijkheden en hoe organisaties hiermee omgaan.

Dat technologie belangrijker wordt, is evident. In 2025 bestaat 75 procent van de werkzame wereldbevolking uit millennials, constateert het rapport, en voor hen is technologie een gegeven. Dat geldt dan ook voor de meerderheid van juristen en hun cliënten. Maar op dit moment blijkt vooral een kloof tussen kantoren die vooroplopen met technologie en degenen die erachteraan hobbelen.

In 2022 verwacht 69 procent van advocaten van de ‘technology leading’-kantoren dat ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten, 79 procent dat ze tools inzetten om automatisch beslissingen te nemen, 73 procent dat ze gebruikmaken van machine learning, 70 procent van blockchain en 79 procent van smart contracts. Kantoren die worden geduid als ‘transitioning’ en ‘trailing’ lopen daar ver bij achter.

Uit het onderzoek The Future Ready Lawyer blijkt dat slechts een derde van de advocaten (34 procent) gelooft dat hun kantoor bereid is om het tempo van veranderingen in de juridische markt bij te houden. De ‘technology-leading’-organisaties zijn beter voorbereid: 50 procent hiervan geeft aan dat ze de veranderingen kunnen bijhouden; slechts 19 procent van de ‘transitioning’-organisaties – die doen al ‘iets’ aan technologie maar vooral plannen hebben om er meer in te investeren – voelt zich voorbereid. Investeren in tech lijkt slim: ‘technology-leading’-organisaties (advocatenkantoren en bedrijven) melden dat ze winstgevender zijn, ook vanwege het ‘early-adopter’-voordeel.

Onvoldoende technologische kennis, begrip of vaardigheden vormen de belangrijkste redenen om zich te verzetten tegen nieuwe technologie, vindt 36 procent van de juridische professionals. Meer dan de helft van de advocaten verwacht nu al enige impact te zien van transformerende technologieën, zoals AI, big data, predictive analytics en machine learning, maar minder dan 24 procent zegt deze te begrijpen.

Hoe de juridische sector zich ontwikkelt, hangt vooral af van verwachtingen van cliënten: zij willen more for less, ze willen betalen voor het resultaat, niet voor de uren die advocaten schrijven; ze verwachten goede service en expertise. En die service wordt steeds meer gestuurd door data, samenwerking en eerlijke tarieven. Dat lijken dan ook de factoren te zijn waarop kantoren inzetten. In de VS ziet 37 procent van de kantoren de tarieven als het belangrijkste instrument om zich te onderscheiden, gevolgd door een beter begrip van wat de cliënt echt nodig heeft. Iets meer dan een kwart van de advocaten (28 procent) denkt dat technologie hierbij een rol speelt. Europese advocaten verwachten de meeste heil van het begrip van wat klanten nodig hebben en specialisatie, gevolgd door de tarieven. Hier vindt bijna een derde (32 procent) technologie van belang.

Lees meer over recente ontwikkelingen binnen legal tech.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand