Veel overwerk, maar weinig ziekteverzuim in het notariaat

Er wordt heel wat overgewerkt in het notariaat. Veel (kandidaat-)notarissen vinden dan ook dat ze het te druk hebben. Jongeren maken de meeste overuren, vooral in de Randstad. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Delen:

Veel overwerk maar weinig ziekteverzuim in het notariaat
Foto: Depositphotos

In het onderzoek ‘Arbeidsmarkt notariaat’ werd (kandidaat-)notarissen gevraagd naar allerlei aspecten van hun werk. 28 procent van de werkgevers (notarissen en kandidaat-notarissen in een maatschap) en 26 procent van de werknemers (kandidaat-notarissen en toegevoegd notarissen) nam deel aan het onderzoek.

Overuren

Veel van de respondenten, zowel werkgevers als werknemers, hebben het idee nooit klaar te zijn met hun werk. Er worden flink wat overuren gemaakt in het notariaat. De meeste werknemers geven aan één tot vier uur of vijf tot negen uur meer per week te werken dan contractueel afgesproken. Vrouwen zijn er beter in dan mannen om overwerk te beperken (23 procent van de mannen werkt meer dan tien uur per week over). Veertigers maken relatief gezien de kortste werkweken. De meeste overuren worden gemaakt door jongeren, vooral in de Randstad.
Het gros van de werkgevers (90 procent van de mannen, 80 procent van de vrouwen) werkt meer dan veertig uur.

Flexibel werken

Het KNB-onderzoek werd gehouden in mei van dit jaar. Bijna de helft van de werknemers geeft aan dat flexibel werken in het notariaat voor de coronacrisis niet goed mogelijk was. Door corona is dit percentage gedaald naar ruim 20 procent. Tegelijkertijd zegt maar een kwart van de werkgevers dat hun medewerkers voor de pandemie niet flexibel konden werken. Sinds corona is dat gezakt naar ruim 10 procent.

Ziekteverzuim

Ondanks het harde en niet altijd flexibele werken, ligt het ziekteverzuim in het notariaat een stuk lager dan gemiddeld in Nederland. Terwijl het gemiddelde aantal ziektedagen van de Nederlander in 2019 zo’n tien was, zegt bijna 90 procent van de (kandidaat-)notarissen minder dan vijf dagen ziek te zijn geweest.

Salarissen

Middelgrote kantoren (van twee tot vier notarissen) deden het in 2019 financieel net iets beter dan kleine en grote kantoren. En kantoren in het noorden en zuiden van het land hadden betere resultaten dan in het oosten en de Randstad, terwijl kandidaat-notarissen daar relatief meer verdienen dan in het noorden en zuiden. Volgens werkgevers liggen de salarissen in verschillende regio’s overigens minder ver uit elkaar dan volgens werknemers.

Notaris worden

Ook is gevraagd of de kandidaat-notarissen notaris willen worden. Een derde wil dat wel, 20 procent daarvan zelfs binnen vijf jaar. Bijna 70 procent wil notaris worden op het kantoor waar hij of zij nu werkt. Een derde van degenen die geen notaris wil worden, vindt zichzelf onvoldoende ondernemer. Maar ook de verantwoordelijkheden en risico’s die het zijn van notaris meebrengt, worden genoemd als reden om deze stap niet te willen zetten.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven