Veel reacties op solidariteitsbetuiging Poolse rechters

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
gerechtshof ’s-Hertogenbosch
Foto: gerechtshof ’s-Hertogenbosch

Van dziękuję (dank u wel) tot disgusting: de foto waarmee Bossche raadsheren hun collega’s in Polen een hart onder de riem willen steken leverde tal van reacties op.

Ruim veertig raadsheren van gerechtshof ’s-Hertogenbosch poseerden in toga rond een spandoek met de tekst: “We support independent judges in Poland”. De foto, die werd verspreid via Twitter, leverde een “redelijk overweldigend aantal reacties op”, aldus een woordvoerster van het hof.

Niet iedereen kon de actie van de raadsheren waarderen: “Mind your own business and keep away from our country” en “Hands off from Poland, German bitches” zijn enkele van de ruim 200 reacties die tot nu toe binnen zijn. Maar verreweg de meeste reacties zijn positief: het hof wordt in alle toonaarden bedankt, van een simpel dziękuję of thank you totGeweldig dit. Hulde aan jullie, zonen en dochters van Vrouwe Justitia. Dit gebaar betekent heel veel voor jullie Poolse ambtgenoten”. Daarnaast is de foto inmiddels bijna 360 keer geliked.

Solidariteit

De raadsheren bij het hof in ’s-Hertogenbosch wilden met de foto hun solidariteit betonen met Poolse collega’s die pal staan voor onafhankelijke rechtspraak. Over de ontwikkeling van de rechtsstaat in Polen maken veel rechters in Nederland en elders in Europa zich al langere tijd zorgen. In 2018 schorste de organisatie van de Europese Raden voor de rechtspraak (de ENCJ) Polen vanwege de situatie aldaar.
Tijdens een door de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak georganiseerde conferentie eind november stelde Malgorzata Gersdorf, eerste voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof, de aantasting van de rechtsstaat in Polen aan de kaak. Zij gaf een opsomming van de manieren waarop de regering van premier Jarosław Kaczyński rechters dwarszit.
In december nam het Poolse parlement een omstreden wet aan waarmee rechters kunnen worden gestraft als ze kritiek leveren op politieke beslissingen van de conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) of de door hen opgerichte en overgenomen tribunalen.

Mars voor de rechtsstaat

Aanstaande zaterdag, 11 januari, wordt in Warschau de ‘mars voor de rechtsstaat’ gehouden. Deze stille tocht in toga wordt georganiseerd door een groep Poolse rechters. Zij benadrukken dat het een apolitieke mars is. Rechters uit verschillende Europese landen zullen meelopen. Ook een groep Nederlandse rechters – onder wie de Bossche hofpresident Ronald Philippart – reist af naar Warschau.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top