‘Pas Wetsvoorstel mensenhandel aan, anders te veel discussie in rechtszaal’

Om discussies in de rechtszaal én mogelijke rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid te voorkomen, pleit de Raad voor de rechtspraak voor verduidelijking van het wetsvoorstel dat een betere bescherming moet bieden tegen mensenhandel.

Delen:

Depositphotos_2203253_S-seizoensarbeiders
foto: Depositphotos

Hoewel de Raad voor de rechtspraak in beginsel positief is over het voorstel, moet een aantal onduidelijkheden nog wel verder worden opgehelderd. Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak in een wetgevingsadvies.

Nieuw misdrijf

Belangrijk onderdeel van het Wetsvoorstel modernisering en uitbreiding strafbaarstelling mensenhandel is het verdergaand strafbaar stellen van ernstige misstanden op de werkvloer. Hiervoor wordt een nieuw misdrijf in de wet opgenomen, namelijk ‘ernstige benadeling’. Dit maakt strafrechtelijk optreden mogelijk wanneer sprake is van zeer slechte arbeidsomstandigheden van mensen in een kwetsbare positie, bijvoorbeeld arbeidsmigranten die onder erbarmelijke omstandigheden moeten wonen en werken.
Hoewel het voorstel een aantal voorbeelden geeft van situaties waarin sprake kan zijn van ernstige benadeling, is het volgens de Raad voor de rechtspraak nog onvoldoende duidelijk wat moet worden verstaan onder dit misdrijf. Ook vraagt de Raad zich af wat er nu precies onder dit nieuwe misdrijf valt dat nog niet door de bestaande wetgeving over mensenhandel wordt gedekt.

Discussie

De Raad vindt dat in de huidige vorm te veel wordt overgelaten aan de rechter en vreest dat deze strafbaarstelling in de praktijk tot veel discussie zal leiden. Totdat hierover jurisprudentie is gevormd zal veel onduidelijkheid blijft bestaan over wat nu wel of niet mag. De Raad voor de rechtspraak noemt dit “een zeer onwenselijke situatie” en vindt het beter als de wetgever ervoor zorgt dat hier al bij invoering van de wet duidelijkheid over is.

Bestuursrecht of strafrecht?

Een ander punt van kritiek is dat het voorstel nog niet duidelijk genoeg maakt wanneer bestuursrechtelijk of strafrechtelijk moet worden opgetreden. In welke gevallen kan worden volstaan met het intrekken van een vergunning of het opleggen van een bestuurlijke boete, en wanneer moet een strafrechtelijk traject worden gevolgd waarbij een verdachte voor de strafrechter moet verschijnen? Om rechtsongelijkheid te voorkomen is het volgens de Raad voor de rechtspraak beter om voordat de nieuwe wet wordt ingevoerd vast te leggen wanneer voor welk instrument wordt gekozen.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven