Verlenging subsidieregeling dekt opleidingskosten 175 sociaal advocaten

Demissionair minister Weerwind van Rechtsbescherming heeft bekendgemaakt de subsidieregeling om advocaat-stagiairs in de sociale advocatuur op te leiden te zullen verlengen. Daarmee zijn de opleidingskosten voor nog eens 175 advocaat-stagiairs gedekt.

Delen:

Foto: Depositphotos

Het aantal van 175 advocaat-stagiairs die binnen de sociale advocatuur kunnen worden opgeleid, komt bovenop de 525 die al eerder van de regeling gebruikmaakten. De verlenging van de subsidie is deel van een breder plan om de sociale advocatuur in Nederland te versterken.

Financiering

De opleidingskosten van sociaal advocaten zijn traditioneel lastig op te brengen. Dit omdat de sociale advocatuur op zichzelf financieel al langere tijd onder druk staat. De Staatscommissie rechtsstaat adviseerde in dat kader begin juni al dat de vergoedingen voor sociaal advocaten fors omhoog zouden moeten en het griffierecht omlaag.

Advocaat-stagiairs die binnen de sociale advocatuur willen worden opgeleid, zijn daarom in veel gevallen aangewezen op subsidie of andere regelingen die ondersteunen bij de financiering. In april stuurde de minister daarom een plan van aanpak naar de Tweede Kamer om de positie van de sociale advocatuur in Nederland te versterken. Onderdeel van dat plan was de verlenging van de subsidieregeling voor het opleiden van sociaal advocaten.

Toegang tot recht

Volgens Weerwind past de subsidieregeling goed binnen het bredere pakket om in Nederland de toegang tot het recht te verbeteren. “Iedereen moet een juridisch probleem of geschil laagdrempelig, duurzaam en passend kunnen oplossen,” zei de minister daar vorig jaar over. “En dat gaat over zoveel meer dan de gang naar de rechter. Daarom neem ik maatregelen om niet alleen de gang naar de rechter, maar ook de inzet van deze mogelijkheden te versterken.”

Naast het versterken van de sociale advocatuur, zette de minister destijds in op het verlagen van griffierechten. Ook maakte hij structureel 260.000 euro per jaar vrij om de toegang tot geschillencommissies te vereenvoudigen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven