Verliezende partij wordt veroordeeld tot vergoeding totale advocaatkosten

Een partij die een internationale ondernemingsrechtzaak verloor, moet de complete advocaatkosten van de wederpartij vergoeden – en niet tegen het liquidatietarief zoals gebruikelijk is. Het gaat om 280.000 Britse pond, ruim 330.000 euro.

Delen:

Verliezende partij wordt veroordeeld tot vergoeding totale advocaatkosten - Mr. online
Foto: Depositphotos

Eisende partij dagvaardt vier partijen. Deze vier zouden ervoor hebben gezorgd dat de aandelen die de eisende partij houdt in een Angolees telecombedrijf fors minder waard zijn geworden – er was dus sprake van ‘afgeleide schade’. Een van de vier gedaagden was ceo van het telecombedrijf. Volgens de rechtbank Amsterdam zijn de gedaagde partijen naar Angolees recht alleen aansprakelijk voor de directe schade, niet de indirecte. De vordering die de eisende partij instelde was dus zinloos.

Liquidatietarief

Dat heeft meegespeeld bij de proceskostenvergoeding. Normaal betaalt de verliezende partij de proceskosten van de winnende partij, die worden vastgesteld conform het liquidatietarief. Dat is doorgaans (een stuk) minder dan de daadwerkelijke kosten die de winnende partij heeft gemaakt.

Misbruik van recht

In deze zaak gaat de rechtbank ervan uit dat de eisende (verliezende) partij behoorde te weten dat de vordering kansloos was. Dan worden partijen in de zaak betrokken die zich wel tegen de vordering moeten verzetten en daarvoor hoge kosten moeten maken. Dit is verergerd doordat de eisende partij in de dagvaarding essentiële informatie heeft achtergehouden. Dat is misbruik van recht door de eisende partij. In dergelijke gevallen kan de rechtbank een vergoeding van de totale kosten toewijzen.

Werkelijke proceskosten

De ceo verzoekt de rechtbank af te wijken van het liquidatietarief en de verliezende partij te veroordelen in de werkelijke proceskosten. De procedure heeft zes jaar geduurd, hij heeft – als privépersoon – aanzienlijke juridische kosten moeten maken. Dat zijn onder andere advocaatkosten: die bedragen tussen mei 2019 en nu 280.000 Britse pond. Dat wijst de rechtbank toe. Een mooi resultaat voor de advocaat van de ceo, Brigitta Jakic van Clifford Chance.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven