Verplicht digitaal procederen bij strafkamer Hoge Raad

Met ingang van volgend jaar sluit de Hoge Raad der Nederlanden de papierwinkel. Althans, waar het de strafkamer betreft. Vanaf 2023 wordt digitaal procederen daar de norm.

Delen:

Depositphotos_394359790_S-ed61021c
foto: Depositphotos

Een uitzondering geldt voor Caribische strafzaken: ook als cassatie wordt ingesteld ná 1 januari, blijft de printer daar nog dienstdoen. Dit is omdat er voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Saba en Sint Eustatius nog geen inlogmiddel geregeld is.

Wettelijke plicht

De plicht vloeit voort uit de Verzamelwet Justitie en Veiligheid 2022, die op 1 januari 2023 in werking treedt. Deze is van toepassing op alle zaken waarin ná de jaarwisseling cassatieberoep is ingesteld, een herzieningsaanvraag is gedaan of een verzoek tot nader onderzoek ex artikel 461 Wetboek van Strafvordering. In alle zaken die daarbuiten vallen, is digitaal procederen uitdrukkelijk toegestaan.

De mogelijkheid om op vrijwillige basis digitaal te procederen bestaat al enige jaren. Sinds december 2018 kan dit in dagvaardings- en ontnemingszaken, en sinds februari 2020 in de overige zaken waarin de strafkamer optreedt als cassatierechter.

Begeleiding

Digibete cassatiestrafpleiters worden niet aan hun lot overgelaten: in de periode januari-december 2023 organiseert de Hoge Raad instructiebijeenkomsten voor wie daaraan behoefte heeft. Ook nu al is er een pagina in de lucht met veelgestelde vragen en instructievideo’s over digitale cassatie. Daarvoor is wel toegang tot het internet vereist.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven