Hoge Raad der Nederlanden

De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechter in Nederland in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. Hij is dat ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De Hoge Raad is geen derde instantie maar cassatierechter. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure juist is gevolgd.

Belangrijke kenmerken van de cassatieprocedure

  • De Hoge Raad stelt geen feiten vast, maar gaat uit van de feiten en omstandigheden die zijn vastgesteld door de lagere rechter (rechtbank of gerechtshof).
  • In de cassatieprocedure onderzoekt de Hoge Raad of de lagere rechter het recht op juiste wijze heeft uitgelegd en toegepast.
  • Ook beoordeelt de Hoge Raad of de lagere rechter geen procedurele fouten heeft gemaakt en of de uitspraak begrijpelijk is gemotiveerd.

Hoge Raad als werkgever

De Hoge Raad is de hoogste rechtsprekende instantie op het gebied van civiel recht, strafrecht en belastingrecht. Er zijn zo’n 270 mensen werkzaam bij de Hoge Raad, onder wie raadsheren, advocaten-generaal, juristen van het Wetenschappelijk bureau, administratief medewerkers en stafmedewerkers, zoals Financiën-, Communicatie-, ICT- en P&O-professionals. Ieder van ons draagt bij aan de ontwikkeling en handhaving van een rechtvaardig en evenwichtig rechtssysteem.

Werken bij de Hoge Raad betekent werken in een uitdagende omgeving, waar veel van je wordt gevraagd, ruimte is om je te ontwikkelen en een goede werk-privé-balans belangrijk is.

Daarbij draait het niet alleen om het werk dat we doen, maar ook om de mensen met wie we het doen. Elk individu wordt gewaardeerd en gerespecteerd, ongeacht achtergrond of perspectief. Wij streven ernaar een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. Ons werk is niet alleen gebouwd op prestaties, maar ook op de onderlinge ondersteuning en samenwerking. Samen zorgen wij voor een onafhankelijke, betrouwbare rechtspraakorganisatie.

In het kort

  • Werk met maatschappelijke impact
  • Veel ruimte voor opleiding en persoonlijke ontwikkeling
  • Work-life-balance
  • Teambuilding en sociale evenementen
  • Op loopafstand van Den Haag Centraal
  • Arbeidsvoorwaarden conform CAO Rijk

Bekijk vacatures

Hoge Raad der Nederlanden

Korte Voorhout 8
2511 EK Den Haag

Volg op social media

Vacatures bij Hoge Raad der Nederlanden

Op dit moment zijn hier geen openstaande vacatures.

Dit schreef Mr. over Hoge Raad der Nederlanden

Scroll naar boven