Vijf jaar verdacht: 3,5 ton vergoeding, broodje zelf betalen

De Staat moet bijna 350.000 euro vergoeding voor rechtsbijstand betalen aan een verdachte van subsidiefraude. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald. De verdachte is vrijgesproken van alle te laste gelegde feiten en eiste compensatie op basis van artikel 530 van het Wetboek van Strafvordering.

Delen:

Vijf jaar verdacht
Foto: Depositphotos
Anno Huisman
Anno Huisman

De rechtbank hield bij de toekenning van het forse bedrag onder meer rekening met het uurtarief van de advocaten en het feit dat de raadslieden moesten afstemmen met advocaten van medeverdachten. Klein detail: de verdachte en zijn advocaten moeten voortaan wel zelf hun broodje betalen. De vergoeding van 38 euro voor cateringkosten werd afgewezen.

Innovatieve kassenbouw

De verzoeker, die meerdere advocaten had, was een van de zeven verdachten in een opsporingsonderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het ging om fraude bij het aanvragen van subsidie voor innovatieve kassenbouw. Het onderzoek duurde vijf jaar.

De officier van justitie vond een vergoeding van 70.000 euro genoeg. Volgens de officier hebben advocaten dubbel werk gedaan, omdat meerdere raadslieden aan de zaak werkten. Die moesten zich immers opnieuw inlezen. Verder is de officier van mening dat de kosten voor overleg met de raadslieden van medeverdachten niet voor vergoeding in aanmerking komen.

Langdurig en complex

De rechtbank overweegt dat een langdurig en complex onderzoek (het ging om een einddossier van 2500 pagina’s) leidt tot veel uren en dus tot navenant veel kosten voor rechtsbijstand. De rechter noemt het uurtarief van 240 tot 350 euro per uur niet onredelijk gezien de complexiteit van de zaak. De rechtbank acht het gelet op de aard, omvang en duur van de zaak begrijpelijk, dat verdachte meerdere advocaten had, en vindt het in dit geval niet onbillijk dat de daarmee gemoeide kosten volledig vergoed worden.

Ook de kosten voor overleg tussen advocaten van medeverdachten onderling moeten worden vergoed. De rechtbank: “Tussen de raadslieden van de verschillende verdachten heeft veelvuldig overleg plaatsgevonden en zij hebben op verschillende momenten hun werkzaamheden op elkaar afgestemd, aangezien de verdenking tegen alle verdachten betrekking had op hetzelfde feitencomplex. Voor zover tussen de raadslieden werkzaamheden zijn verdeeld, zoals het indienen en onderbouwen van onderzoekswensen, het stellen van vragen aan getuigen en het voorbereiden en voordragen ter terechtzitting van verweren, is aannemelijk geworden dat dit heeft geleid tot efficiëntie en tijdsbesparing en daarmee uiteindelijk juist tot kostenbesparing.”

Uurtarief van 300 euro

Advocaat Anno Huisman (Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters) noemt de uitspraak bruikbaar voor de strafrechtadvocatuur. “Er zijn nog altijd – maar wel steeds minder- rechters in den lande die een marktconform uurtarief van 300 euro onbillijk vinden. In deze uitspraak formuleert rechtbank Den Haag een prettig scherp beoordelingskader voor dit soort verzoeken.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven