Vloggende rechtbankpresident: ‘Wij zijn geen tuincentrum’

Delen:

Bart van Meegen, president van de rechtbank Overijssel, is gestart met een serie vlogs over rechtspreken in coronatijd. In deel 1 van ‘Wikken, wegen en vloggen’ vertelt hij over de worsteling met de openbaarheid en over de inrichting van de zittingszalen.

“Sinds de coronacrisis maken we in de Rechtspraak veel meer gebruik van digitale middelen, er wordt allerlei videotechniek ingezet. Dat bracht me op het idee om te gaan vloggen, om op die manier een soort liveverslag te doen van wat er binnen de Rechtspraak gebeurt”, vertelt Van Meegen, die eerder voor Mr. een coronablog schreef.

Hij wil in zijn vlogs op een laagdrempelige manier laten zien wat de Rechtspraak momenteel aan het doen is. De vlogs zijn bedoeld voor iedereen die is geïnteresseerd in rechtspraak, niet speciaal voor juristen. Iedere vrijdag gaat een aflevering online.

Niet vrijblijvend

Nadat hij zijn werkkamer heeft laten zien, gaat Van Meegen in zijn eerste vlog in op de vraag waarom de rechtbanken niet open zijn. “Dat wordt ons veel gevraagd. En dan wordt er verwezen naar tuincentra. Maar een rechtbank is geen tuincentrum.” Om vervolgens uit te leggen dat je er zelf voor kiest om naar een tuincentrum te gaan, maar dat een zitting bij de rechtbank niet vrijblijvend is. “Niet verschijnen kan grote consequenties hebben. En dan is het in mijn ogen heel gek als het ene deel van de overheid, namelijk de Rechtspraak, mensen zou verplichten naar zitting te komen, terwijl een ander deel van die overheid zegt: mensen, blijf vooral thuis. Blijf thuis, werk thuis, neem allerlei regels in acht om de crisis te bestrijden. Dan past het niet om als Rechtspraak gewoon door te gaan met wat je altijd aan het doen bent.” Hij legt uit dat rechters de afgelopen tijd wel degelijk zaken hebben behandeld en dat er vanaf 11 mei weer meer zittingen zullen worden gehouden.

Spatschermen

Daarna laat Van Meegen een rechtszaal zien, die is voorzien van spatschermen, videoapparatuur en camera’s. In de volgende vlog, die hij wil opnemen op de locatie Almelo, zal hij uitgebreider ingaan op hoe de rechtbank nu is ingericht en hoe Skypezittingen worden gedaan.

Verbeterpuntjes

De reacties op de vlog zijn positief. “Mensen vinden het kijkje in de keuken van de Rechtspraak interessant.” Zelf vond hij het leuk om de vlog op te nemen, maar hij ziet nog wel verbeterpuntjes. “Het beeld beweegt nog wat te veel als ik loop.”

Ideeën genoeg voor meer vlogs. Zo wil Van Meegen bijvoorbeeld laten zien hoe de rechtbank coronaproof wordt gemaakt. “Dat mensen weten dat het hier veilig is, mochten ze zelf naar een zitting moeten.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven