‘Vonnissen moeten begrijpelijker’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Vonnissen kunnen en moeten begrijpelijker. Dat schrijft onderzoeker Marijke Malsch (Nederlands Centrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving – NSCR) in een overzichtsartikel in tijdschrift Trema.

“Als burgers beter kunnen volgen wat rechters hebben beslist, vinden zij bijvoorbeeld minder vaak dat de rechter te licht straft,” betoogt Malsch. “Maar als Rechtspraak niet begrijpelijk is, kan dat negatieve effecten hebben. Het publiek accepteert de uitspraak dan misschien minder goed.

Rituelen

Maar ondanks het toenemend aantal initiatieven om rechtspraak begrijpelijker te maken (zoals de Klare Taal Bokaal), zijn nog niet alle vonnissen nu in begrijpelijke taal geschreven, zegt Malsch. Zij stelt dat iedereen er belang bij heeft dat de Rechtspraak uitspraken doet die rechtvaardig zijn en goed worden uitgelegd. “Ook moeten burgers kunnen controleren of rechters hun werk goed doen. De autoriteit, de toga en de rituelen zorgen er niet langer voor dat de burger alles aanvaardt wat de rechter uitspreekt, zelfs als hij het niet begrijpt.”

Vooral in het strafrecht, waar ingrijpende beslissingen worden genomen, geldt dat burgers de rechter moeten kunnen begrijpen, meent Malsch. Zo niet, dan accepteren burgers de rechterlijke beslissingen waarschijnlijk minder goed.

Begrijpelijk taalgebruik is evenwel niet genoeg. Het is ook belangrijk dat rechters goed uitleggen waaróm zij bepaalde beslissingen nemen. Vonnissen moeten goed worden gemotiveerd, want dan begrijpt de lezer eerder waarom een bepaalde beslissing is genomen. Ook raakt de lezer meer overtuigd van de juistheid van de beslissing.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top