Vooralsnog geen digitaal aansluitpunt voor asielzaken

Delen:

Beeld: Shutterstock

Vooralsnog komt er geen digitaal aansluitpunt tussen de systemen van de Rechtspraak en die van asieladvocaten. Het is het gevolg van de nieuwe koers van de rechtspraak in het digitaliseringsproces.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak. Sinds juni vorig jaar is digitaal procederen verplicht in asiel- en bewaringszaken. Het was het plan dat er voor asielzaken ook een rechtstreekse koppeling via een aansluitpunt zou komen, zoals er voor civiele zaken al bestaat.

Het is een tegenvaller voor asieladvocaten en de serviceleveranciers die de koppeling zouden realiseren. Basenet is een van de vijf leveranciers die al een werkende koppeling voor handelszaken heeft, en was bezig met de voorbereidingen voor een vergelijkbare koppeling voor asielzaken. “Een klap is een groot woord, maar het is wel jammer omdat wij ook veel klanten hebben die ervan uitgingen dat asielzaken ook via het aansluitpunt zouden kunnen gaan,” zegt Martijn Gehrels, woordvoerder van het bedrijf.

Het betekent niet dat digitaal procederen ophoudt. Digitaal procederen is nog steeds verplicht bij asiel- en bewaringszaken. Ook in civiele zaken bij de rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland is digitaal procederen verplicht.

Gehrels ziet het vrij somber in. “We moeten klanten nu teleurstellen. Asieladvocaten moeten voorlopig gewoon via de algemene manier via de website van de rechtspraak digitaal procederen. Wij vrezen dat van uitstel afstel komt.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven