Al 7.000 asielzaken digitaal

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto Shutterstock

Advocaten hebben tot nu toe ruim 7000 asiel- en bewaringszaken op vrijwillige basis digitaal ingediend bij de rechtbanken. Dat blijkt uit cijfers die de Raad voor de rechtspraak maandag 12 juni verstrekte tijdens een bijeenkomst om digitaal procederen te demonsteren. De vrijwilligheid is nu echter verleden tijd. Vanaf 12 juni is digitaal procederen verplicht in asiel- en bewaringszaken.

Die verplichting kon worden ingevoerd nadat rechters, advocaten en de IND ruim anderhalf jaar hebben kunnen wennen aan de digitale procedure. Inmiddels heeft 76 procent van de asieladvocaten digitaal geprocedeerd.

De Bredase advocaat Niek Vollebergh zegt dat het in het begin echt wennen was. “Er waren storingen, wat in het asielrecht lastig is want je hebt te maken met 24-uurs termijnen. En je kreeg notificaties die je allemaal moest openen om te weten waar ze over gingen.”

Inmiddels zijn de kinderziektes verholpen, zegt Vollebergh. “En als er problemen zijn, is de servicedienst goed bereikbaar.” Hij noemt het werken met het portaal mijnrechtspraak.nl ‘net zo makkelijk als internetbankieren’.  Vollebergh denkt overigens niet dat hij dankzij de efficiency meer zaken kan afhandelen: “Het meeste werk is het opstellen van een beroepsschrift.”

De Bredase advocaat drukte advocaten op het hart om de kantoorinrichting aan te passen. Hij waarschuwde dat advocaten flink in de problemen kunnen komen als hun advocatenpas het begeeft. “Dan kun je niet meer inloggen. Het is daarom raadzaam een collega of secretaresse te machtigen. Zo voorkom je dat je in de sfeer van de beroepsfouten terecht komt.”

Volgens rechter Guus Harten (Rechtbank Amsterdam) is de digitale procedure sneller, eenvoudiger en toegankelijker. “Vroeger vergde het vier dagen om een zaak te starten, nu nog maar vier seconden.”

In september wordt digitaal procederen verplicht in civiele zaken met een belang van minimaal 25.000 euro in de arrondissementen Midden-Nederland en Gelderland. Later volgen fasegewijs ander sectoren en arrondissementen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top