Voorzitter gerechtsdeurwaarders opgestapt na tuchtklacht

Voorzitter Michaël Brouwer van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is afgetreden. Hij nam dit besluit, omdat hij voor twee weken is geschorst door de Kamer voor gerechtsdeurwaarders. De tuchtklacht, tegen het bedrijf Syncasso waarbij Brouwer bestuurder is, is ingediend door toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT).

Delen:

Deurwaarder depositphotos-03aacdcc
Foto: Depositphotos

Op een speciaal ingelaste bestuursvergadering van de KBvG heeft Brouwer zijn functie op dinsdag 21 december per direct neergelegd. In een verklaring laat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) weten dat Brouwer van mening is dat hij, gezien de uitspraak van de tuchtrechter, zijn rol als voorzitter niet langer kan vervullen.

Klantengeld

Brouwer was sinds november 2020 voorzitter van de KBvG. Volgens het FD gaat de tuchtklacht over het overtreden van de regels voor het gescheiden houden van klantengeld. Die regels moeten voorkomen dat gelden die deurwaarders incasseren bij de deurwaarder terechtkomen in plaats van bij de rechthebbende klant.

Tijdens een controle-onderzoek ontdekte toezichthouder BFT dat klanten van Syncasso werkgerelateerde onkosten lieten voorfinancieren door hun klanten. Syncasso plaatste die voorschotten op een kantoorrekening waaruit de bedrijfsvoering wordt betaald.

Financiële onafhankelijkheid

Deze vermenging van klantengeld en ondernemingsgeld is sinds 2014 verboden voor gerechtsdeurwaarders. Dat is om hun financiële onafhankelijkheid te beschermen en om te voorkomen dat geld van klanten weglekt.

KBvG-vicevoorzitter Sjef van der Putten is dinsdag benoemd tot waarnemend voorzitter. Hij werkt bij gerechtsdeurwaarderskantoor Vurich.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven