Voorzitter KNB roept politiek op tot daadkracht

In het TV-programma Buitenhof 27 april jongstleden riep Erna Kortlang, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, de politiek op tot daadkracht met betrekking tot het bestrijden van vastgoedfraude. ‘Het notariaat heeft al tal van mogelijke maatregelen getroffen om vastgoedfraude te beperken. Er is echter verandering van wetgeving nodig om werkelijk krachtig te kunnen optreden. Het wachten is op de politiek, en dat duurt te lang. Wij kunnen en mogen natuurlijk geen dekmantel zijn voor fraude’.

Kortlang noemde onder andere de mogelijkheid om notarissen die zich niet houden aan de regels met onmiddellijke ingang te kunnen schorsen. Daarnaast pleitte ze voor de snelle invoering van een regeling waardoor het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst inzage kunnen krijgen in de geldstromen via notariskantoren. Verder wil de KNB graag op korte termijn veranderingen zien in de organisatie van het tuchtrecht. Daar moet meer geld en mankracht voor worden vrij gemaakt. De KNB pleit voor vijf tuchtkamers in plaats van de huidige negentien. Ton Heerts, Tweede Kamerlid PvdA, zat tegenover Kortlang. Hij zegde toe zich voor het wensenlijstje te willen inzetten.

Recent heeft de beroepsorganisatie van notarissen een nieuwe beleidmaatregel uitgevaardigd. In het kader van de fraudebestrijding is het belangrijk dat geldstromen helder verlopen. Vanaf 1 januari 2008 betaalt de notaris bij onroerendgoedtransacties alleen geld uit aan degene die als partij optreedt bij de akte. Met andere woorden, bij een onroerendgoedtransactie is de notaris verplicht de opbrengst over te maken naar het rekeningnummer van de verkoper. En dus niet bijvoorbeeld naar een rekeningnummer van een stroman in Liechtenstein.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven