Weer een hoofdofficier minder bij het OM

Delen:

weer een hoofdofficier minder bij het OM
Foto: Depositphotos

Charles Wiegant, hoofdofficier van justitie van het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM), is per direct opgestapt. Dit besluit heeft te maken met beschuldigingen van integriteitsschendingen, zo meldt NRC. Volgens het Openbaar Ministerie gaan die beschuldigingen te ver, zo laat het in een reactie weten.

Volgens bronnen binnen het OM volgt Wiegants besluit om terug te treden op klachten van meerdere medewerkers van het parket over ongewenste omgangsvormen, aldus NRC. Het OM bevestigt recent een klachtbrief te hebben ontvangen, die het laat onderzoeken, maar wil niet ingaan op de inhoud van de klacht.

Wiegant, die pas sinds september 2018 hoofdofficier is bij het CVOM maar al sinds 1997 bij het OM werkt, zou na het smadelijke vertrek van de hoofdofficieren van justitie Marianne Bloos en Marc van Nijmegen de derde hoofdofficier van justitie in anderhalf jaar tijd zijn die zijn functie neerlegt na beschuldigingen van integriteitsschendingen.

Spanningen

Zelf zegt Wiegant over zijn besluit tot vertrek: “Na mijn aantreden ben ik in een dynamiek terechtgekomen waarin ik niet naar vermogen heb kunnen handelen. Dit heeft geleid tot spanningen binnen het managementteam die de doorontwikkeling van het parket in de weg staan. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid.”

Het College van procureurs-generaal zei daarop zo snel mogelijk een tijdelijk waarnemend hoofdofficier aan te stellen. Of het hier op korte termijn in zal slagen, is de vraag. Het OM heeft al maanden moeite om geschikte hoofdofficieren te vinden. Ook de parketten in Rotterdam, Den Haag en Utrecht worden al langere tijd geleid door waarnemend hoofdofficieren.

Bij parket Noord-Nederland start Diederik Greive per 18 november 2019 als nieuwe hoofdofficier van justitie. Greive volgt Guus Schram op, die op 19 augustus overstapte naar het Functioneel Parket.

Ontucht

Het bericht van het vertrek van Wiegant kwam bijna tegelijkertijd met ander nieuws over een voormalig topfunctionaris van het OM naar buiten. De rechtbank Den Haag liet weten de voormalige plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket Vincent L. buiten vervolging te stellen. L. werd ervan verdacht tegen betaling seks te hebben gehad met een minderjarige. Het OM vervolgde in maart elf mannen voor ontucht met de minderjarige jongen, onder wie L., die vorig jaar werd ontslagen. De afdeling binnen het OM waar L. werkte houdt zich bezig met het afpakken van geld van criminelen en de strijd tegen fraude.

De ontuchtzaak werd gedaan door het parket Amsterdam. Eerder besliste de Hoge Raad dat L. niet in het arrondissement Amsterdam mocht worden vervolgd, omdat zijn eigen Functioneel Parket ook zaken bij deze rechtbank aanbrengt. Om die reden werd zijn zaak naar de rechtbank in Den Haag verwezen, maar dezelfde Amsterdamse officieren van justitie bleven de aanklagers. Volgens de rechtbank handelde het OM hiermee in strijd met de beslissing van de Hoge Raad. De zaak diende na de verwijzing uitsluitend te worden behandeld door regulier bij het Haagse parket werkzame officieren van justitie die nog in het geheel niet bij de zaak betrokken waren, aldus de rechtbank.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank om L. buiten vervolging te stellen. Het OM vindt dat het niet in strijd met de beslissing van de Hoge Raad heeft gehandeld en dat als dat wel zo zou zijn geweest dit verzuim “wel degelijk zou kunnen worden hersteld door een officier van justitie werkzaam bij het Haagse parket”.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven