Grapperhaus: ‘Geen aangifte tegen Van Nimwegen wegens software-zaak’

Delen:

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat geen aangifte doen tegen de voormalig hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen wegens diens bemoeienis met de aanbesteding van recruitment software. Dat antwoordt de minister op vragen vanuit de Commissie Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer.

Het Openbaar Ministerie deed voor de personeelswerving vanaf 2009 acht jaar lang zaken met Hireserve, een bedrijf van zijn zus en zwager. Van Nimwegen was van 2008 tot 2014 lid van het college van procureurs-generaal en had de portefeuille personeelsbeleid. Hij werd in 2008 voorzitter van een landelijke stuurgroep die een nieuwe arbeidsmarktcampagne voor het OM maakte. Bronnen binnen het OM hebben tegenover NRC verklaard dat Van Nimwegen zich bemoeide met de selectie van het bedrijf. Zelf ontkent hij dat.

Geen aangifteplicht

Grapperhaus antwoordt op Kamervragen dat hij in dit geval geen aangifteplicht heeft, omdat de gegevens uit het rapport van de Commissie-Fokkens al bij het OM bekend zijn.

De Commissie-Fokkens deed onderzoek naar de verstoorde verhoudingen binnen het Openbaar Ministerie. De concrete aanleiding was de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen, eerst lid van het College van PG en later hoofdofficier van het parket Rotterdam, en Marianne Bloos, eerst plaatsvervangend hoofdofficier en later hoofdofficier bij het Functioneel Parket. De Rijksrecherche onderzoekt in opdracht van het OM of de twee strafbare feiten hebben gepleegd. Het College van procureurs-generaal wil beide magistraten ontslaan.

De Commissie-Fokkens concludeerde onder meer dat het in de top van het Openbaar Ministerie heeft ontbroken aan ethisch leiderschap. In juni stuurde het OM een Plan van Aanpak naar de minister, met maatregelen om het werkklimaat te verbeteren.

Hoge werkdruk

Grapperhaus bevestigt in zijn antwoorden dat het OM met hoge werkdruk kampt. Maar dat is geen vrijbrief voor onethisch handelen, vindt de minister. “Hoge werkdruk – hoe vervelend en ongewenst ook – mag niet gezien mag worden als rechtvaardiging van normoverschrijdingen zoals door de commissie-Fokkens onderzocht.”

Uit de antwoorden blijkt ook dat Grapperhaus nog steeds vertrouwen heeft in Gerrit van der Burg, de huidige voorzitter van het College van procureurs-generaal. De vraag vanuit de Kamer was of voor Van der Burg, “gelet op zijn eigen betrokkenheid in het verleden in de overplaatsingsronde in 2014 en zijn eigen functioneren in de Groepsraad en het College”, de aangewezen persoon is om cultuurverandering bij het OM aan te sturen. Grapperhaus: “De voorzitter heeft zichzelf deze vragen ook heeft gesteld, en zegt dat hij uiterst gemotiveerd is om samen met de andere leden van het College de problemen aan te pakken. Hij heeft aangegeven dat hij het vertrouwen voelt van collega’s om dat te doen.”

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven