Weinig vertrouwen in rechtbankbestuur Noord-Nederland

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Rechtbank Groningen
De rechtbank in Groningen

Het personeel van de Rechtbank Noord-Nederland heeft bitter weinig vertrouwen in het gerechtsbestuur. Dat blijkt uit het medewerkerswaarderingsonderzoek dat in augustus en september is uitgevoerd onder de 640 medewerkers van de rechtbank. De redactie van mr-online heeft de samenvatting van het rapport ingezien.

De stelling ‘Ik heb vertrouwen in het gerechtsbestuur/de directie’ wordt beloond met een score van 2,8. Op een vijfpuntenschaal van 0 – 2,5 – 5 – 7,5 – 10 betekent dat een dikke onvoldoende. Twee jaar geleden scoorde het gerechtsbestuur op dit punt nog een 6,1.

Het rechtbankbestuur is niet verbaasd door het nieuwe rapportcijfer: “Het bestuur hield dit jaar rekening met een minder goede beoordeling dan twee jaar geleden,” zegt de woordvoerder van de rechtbank.

Zichtbaarheid

Ook op andere punten scoorde het gerechtsbestuur laag. Voor zichtbaarheid kreeg het bestuur een 2,7 (was 5,2) en voor benaderbaarheid een 3,7 (was 5,4). De stelling ‘Het bestuur/de directie weet wat er leeft op de werkvloer’ kreeg een 2,2 (was 4,8).

Die uitkomsten zijn in lijn met de berichten op mr-online, waarin rechters en andere personeelsleden spreken van een angstcultuur die onder meer wordt veroorzaakt door autoritair gedrag van leidinggevenden.

Werkdruk is hoog

Het algemene beeld van het onderzoek is verder dat medewerkers de werkdruk als hoog ervaren en dat men maar matig tevreden is over de loopbaanontwikkeling.

Daar staat tegenover dat er weinig klachten zijn over de ongewenste omgangsvormen. Over de sociale veiligheid zijn medewerkers redelijk tevreden, maar de score is wel lager dan twee jaar geleden. Ook het gevoel van verbondenheid is niet slecht: 6,3 (met de hele rechtbank), 7,8 (met het team) en 7,6 (met de locatie). In die zin is de kritiek op het gerechtsbestuur een uitschieter naar beneden.

Bevlogenheid

Volgens de onderzoekers moet de Rechtbank Noord-Nederland vooral gaan werken aan leiderschap, sociale veiligheid en werkdruk. Het onderzoek, in opdracht van de rechtbank uitgevoerd door de Internetspiegel en Effectory, werd gedaan voordat de bekritiseerde rechtbankpresident Maria van de Schepop aftrad. 82,6 Procent van alle medewerkers vulde het antwoordformulier in.

Uit het onderzoek blijkt dat de Rechtbank Noord-Nederland op de punten ‘ongewenste omgangsvormen’,  ‘betrokkenheid’ en ‘sociale veiligheid’ iets slechter scoort dan de Rechtspraak in het algemeen. Als het gaat om bevlogenheid en werkdruk scoort de Rechtbank Noord-Nederland gemiddeld.

Stilstaan bij zaken die goed gaan

Het rechtbankbestuur ziet de resultaten van het onderzoek als een mogelijkheid om beter te weten wat er in de organisatie leeft en waar het mee aan de slag kan, zegt de rechtbankwoordvoerder. “Bestuur, leidinggevenden en medewerkers bespreken de resultaten. Aan de hand daarvan worden verbeteracties geformuleerd. Ook wordt stil gestaan bij de zaken die goed gaan.”

 

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top