Wetsvoorstel Reorganisatie Bestuursrecht op de helling

Delen:

Beeld bij Wetsvoorstel reorganisatie bestuursrechtspraak 100x100De ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) willen het besluit over de reorganisatie van de bestuursrechtspraak uitstellen. Ze hebben de Tweede Kamer verzocht om uitstel van de stemming over het wetsvoorstel dat de bestuursrechtspraak in hoger beroep reorganiseert.

De ministers willen in het kabinet de mogelijkheid bespreken het wetsvoorstel in te trekken. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, roept het kabinet op dit inderdaad te doen. De Centrale Raad van Beroep was ook al in opstand gekomen.

Volgens het wetsvoorstel zouden de zaken die nu door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven worden gedaan (sociaal-economisch bestuursrecht), overgaan naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaken van de Centrale Raad van Beroep (sociale zekerheids- en ambtenarenrecht) zouden worden verdeeld over de gerechtshoven. Frits Bakker: “Wij hebben steeds gezegd: dit wetsvoorstel is een gemiste kans om het stelsel van bestuursrechtspraak in hoger beroep echt overzichtelijk en eenvoudiger te maken. Het belangrijkste is nu dat dit wetsvoorstel van tafel gaat. Er moet nu, vier jaar na de aankondiging van de plannen, rust en duidelijkheid komen voor alle collega’s die werken bij de CRvB en het CBb.” In een position paper pleitte de Rechtspraak eerder voor de vorming van één bestuursrechtelijk gerechtshof.

De ministers concluderen in hun brief dat met name twee amendementen bij het wetsvoorstel zwaarwegend zijn. Dit betreft een amendement dat regelt dat leden van de grondwettelijke Raad van State niet in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kunnen worden benoemd. Het tweede zwaarwegende amendement roept op de CRvB-expertise onder te brengen in een apart, sociaal-bestuursrechtelijk gerechtshof.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven