Wie o wie komt er op Justitie?

De kans is groot dat we in het nieuwe kabinet nieuwe gezichten op het ministerie van Justitie en Veiligheid zullen zien. Inmiddels worden talloze namen gefluisterd in de wandelgangen. Wie worden er zoal genoemd voor Justitie en Veiligheid, en welke juristen staan er straks nog meer op het bordes?

Delen:

Depositphotos_263875214_S-Huis ten Bosch aangepast-6b7b2eff
foto: Depositphotos

Na negen maanden bevallen de onderhandelende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie dan eindelijk van hun langverwachte regeerakkoord. Het vergde de langste kabinetsformatie ooit om het eens te worden ‘langs de lijnen van de inhoud’ – hopelijk is de personele bezetting sneller rond. Naar verwachting wordt de maar liefst twintigkoppige ministersploeg in januari beëdigd.

De bruiloft van Grapperhaus

In het huidige demissionaire kabinet zitten er drie bewindslieden op J&V. Aan het hoofd staat minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA). Het is onduidelijk of hij terugkeert in het nieuwe kabinet: Grapperhaus schijnt door te willen, maar kwam onder meer in de problemen vanwege zijn bruiloft in 2020. Daar werd door de aanwezigen én de bruidegom zelf – tegen de coronamaatregelen in – onvoldoende afstand gehouden.

Zonder portefeuille

Sander Dekker (VVD) is minister voor Rechtsbescherming, een post ‘zonder portefeuille’ die in 2017 in het leven werd geroepen. Dekker wordt opnieuw tot de kandidaten voor een ministerschap gerekend. Aan zijn naam wordt geen specifiek ministerie gekoppeld. Na een periode als staatssecretaris op Onderwijs en nu vier jaar op Justitie zou hij als carrièrepoliticus zomaar eens op een heel ander ministerie kunnen belanden.  De meeste juristen zullen daar niet rouwig om zijn.
Ankie Broekers-Knol (VVD), als staatssecretaris belast met onder meer vreemdelingenzaken en migratie, verlaat hoogstwaarschijnlijk na een lange politieke carrière het toneel. In theorie zijn er dus drie vacante plekken te verdelen op het ministerie. Van oudsher zijn ‘law & order-partijen’ VVD en CDA hofleveranciers, maar de eindfase van de formatie staat vaak garant voor verrassende wendingen.

J&V-profiel

NRC noemde onlangs de naam van Chris van Dam als CDA-kandidaat voor het ministerschap van J&V, ten koste van partijgenoot Grapperhaus. Van Dam zat tot afgelopen voorjaar in de Tweede Kamer, maar stond voor de verkiezingen op een onverkiesbare plek. Hij was voorzitter van de parlementaire commissie die de Toeslagenaffaire onderzocht. Eerder was hij officier van justitie.
In november viel eveneens in NRC de naam van Pieter-Jaap Aalbersberg (CU), die als huidig terrorismecoördinator en voormalig politiechef in Amsterdam een duidelijk ‘J&V-profiel’ heeft. Voor hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf (CU), die als outsider wordt genoemd, geldt hetzelfde.

Vrouwelijke kandidaten

Trouw tipte onlangs vier vrouwelijke kandidaten voor het ministerie. Daar viel de naam van Rianne Letschert (D66), rector magnificus te Maastricht en voormalig hoogleraar Victimologie en Internationaal Recht in Tilburg. Als voorzitter van de Commissie Implementatie nieuw Wetboek van Strafvordering riep ze onlangs de onderhandelaars van het nieuwe regeerakkoord op 450 miljoen vrij te maken voor invoering van het nieuwe wetboek.
Namens het CDA noemt de krant oud-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en Marianne Hirsch Ballin, hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Vrije Universiteit (en dochter van voormalig Justitieminister Ernst Hirsch Ballin). Ook zij maakt deel uit van de Commissie Implementatie nieuw Wetboek van Strafvordering.
Dilan Yesilgöz (VVD), sinds afgelopen zomer staatssecretaris klimaat en energie bij Economische Zaken, zou volgens Trouw op dit ministerie kunnen blijven, maar ook best op Justitie en Veiligheid kunnen.
In het televisieprogramma M werd strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq als potentieel minister van Justitie en Veiligheid genoemd.

Juristenministers

Los van Justitie en Veiligheid wordt een aantal meesters in de rechten genoemd voor een post in het aanstaande kabinet. Zo behoort Hanke Bruins Slot (CDA) tot de mogelijke kandidaten, voormalig Tweede Kamerlid en nu gedeputeerde in Utrecht. RTL noemt fiscaal jurist Marnix van Rij, die recentelijk afzwaaide als interim-voorzitter van het CDA.  Een grote naam uit de advocatuur is die van arbeidsrechtspecialist Mirjam de Blécourt (VVD), partner bij Baker McKenzie en lid van de Eerste Kamer. NRC maakte melding van staats- en bestuursrechtjurist Olaf Prinsen (D66), nu directeur van Jeugdzorg Nederland. Iemand die vanuit de ChristenUnie nogal eens komt bovendrijven als potentieel minister is voormalig lijsttrekker André Rouvoet.

Spannend

De meeste juristen die zitting hebben in het huidige kabinet zullen juist plaats moeten maken. Alleen van mr. Wopke Hoekstra (CDA) weten we zeker dat hij terugkeert. Wel verhuist hij naar verluidt van Financiën naar Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Minister Ingrid van Engelshoven (OCW; D66) zien we waarschijnlijk niet terug in de Trêveszaal, en ook Broekers-Knol zal als gezegd vermoedelijk het veld ruimen. Voor Grapperhaus blijft het nog even spannend.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven