‘Winnaar scriptieprijs insolventierecht wist het beter dan de Hoge Raad’

Delen:

De scriptieprijs voor insolventierecht, uitgereikt door advocaten- en notariskantoor BUREN, is dit jaar gewonnen door Ilse van Vloten, met een scriptie over bestuurdersaansprakelijkheid in faillissement. Zij studeerde aan Leiden Universiteit. De prijs werd donderdag 19 november via een online bijeenkomst bekendgemaakt.

Voor deze scriptieprijs ontving de jury negen inzendingen, vijf ervan belandden op de short list. De vijf auteurs mochten gedurende twee minuten hun scriptie samenvatten.

Een van de redenen dat Ilse van Vloten de prijs won, zei juryvoorzitter Bob Wessels licht ironisch, is vanwege de wel zeer lange titel: Doorbraak van bestuurdersaansprakelijkheid in faillissement naar de buitenlandse tweedegraads (rechtspersoon-)bestuurder via de Insolventieverordening 2015. Maar het was bovenal een razend knap werkstuk. Van Vloten beantwoordt de onderzoeksvraag kan een buitenlandse tweedegraads (rechtspersoon-)bestuurder via art. 6 en 7 Insolventieverordening 2015 aansprakelijk gesteld worden voor een vordering op grond van art. 2:11 jo. 2:138/2:248 BW? volmondig met ja, terwijl de Hoge Raad dit toch anders zag. Ilse is niet beschroomd om de conclusie te trekken dat de Hoge Raad het in arresten uit 2011 en 2013 verkeerd heeft gezien. Dat is echte vrouwentaal”, aldus Wessels. De prijs gaat gepaard met een geldbedrag van 500 euro. Daarnaast wordt de scriptie in boekvorm op de markt gebracht door Celsus juridische uitgeverij.

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding ging naar Jan Nouwen (Erasmus Universiteit) met zijn scriptie Haastige spoed is zelden goed. Een rechtsvergelijkend onderzoek naar de inspraak en bescherming van schuldeisers onder de WHOA en Chapter 11.

Genomineerden

De drie andere genomineerden waren Esther Bastein (Erasmus Universiteit, Het aansprakelijkheidsrisico van opereren in de stilte voor de storm. Een rechtsvergelijkend onderzoek naar de persoonlijke aansprakelijkheid van de beoogd curator), Lauran van Hoof (Tilburg University, Het faillissement failliet? Een onderzoek naar de invloed van de WHOA op het faillissement als fixatiepunt in benadeling van schuldeisers) en Gijs de Koning (Universiteit Leiden, Het faillissement van een zorginstelling. In hoeverre kan de Nederlandse wetgever bij het aanpassen van de Faillissementswet teneinde de curator het maatschappelijk belang te laten dienen in het faillissement van Nederlandse zorginstellingen bepalingen uit de Amerikaanse Bankruptcy Code als voorbeeld nemen?).

Derde uitreiking

De Buren scriptieprijs voor insolventierecht werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De eerste winnaar was Ramon Vastmans, met zijn scriptie De rechtspositie van de licentienemer bij faillissement van de licentiegever. Hij haalde zijn master in Nijmegen en is nu advocaat bij Ekelman & Meijer Advocaten. Vorig jaar won Nathalie Minkjan, met haar scriptie De aanpak van de problematiek rondom (gesecureerde) aandeelhoudersleningen. Een taak voor de wetgever weggelegd? Zij studeerde in Groningen en werkt nu als advocaat bij NautaDutilh.

Jury

De jury bestond uit deze keer wederom uit Bob Wessels (emeritus hoogleraar internationaal insolventierecht aan de Universiteit van Leiden), Erik de Kloe (universitair docent Insolventierecht aan de Universiteit van Rotterdam) en Martijn Vermeeren, advocaat en partner herstructurering en insolventie bij BUREN. Drie keer was ook Wessels voorzitter van de jury. Maar na drie keer vindt hij het tijd dat een ander het overneemt. BUREN gaat op zoek naar een nieuwe juryvoorzitter.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven