WPNR viert 150e verjaardag met jubileumcongres

Delen:

Foto: Depositphotos

Het Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie bestaat deze maand 150 jaar en viert deze mijlpaal donderdag 23 januari tijdens het symposium Recht vooruit. Daarbij is onder meer aandacht voor digitale ontwikkelingen in het recht en de rol van juristen in een veranderende wereld.

Eene reden tot waarschuwing of berisping, luidde de kop van een van de eerste artikelen die in 1870 verschenen in het Weekblad voor Notarisambt en Registratie, zoals WPNR eerst heette. Later ging het Weekblad voor Privaatrecht, Notarisambt en Registratie heten, om in 1975 over te gaan op de huidige naam. In het artikel klaagde de auteur over de Wet op het Notarisambt en de tuchtrechtelijke maatregelen die in een bepaalde situatie kunnen worden opgelegd: Heeren notarissen zijn dus van ’t gevaar verwittigd. In andere artikelen werden twee Hoge Raad-arresten met elkaar vergeleken en was er aandacht voor een nieuwe wet over de invoering van een plakzegel voor handelspapier. Het weekblad, waarin voor 10 cent per regel kon worden geadverteerd, kostte 1,40 gulden per kwartaal.

Het blad werd toen nog uitgegeven door de Broederschap der Candidaat-Notarissen en zijne Koloniën, maar is nu een uitgave van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie in samenwerking met Sdu Uitgevers, die ook samen het jubileumcongres organiseren.

Toekomst van het recht

Tijdens het congres, dat wordt gehouden in het Utrechtse Muntgebouw, richten de initiatiefnemers zich met de aanwezigen op de toekomst van het recht. Daarbij is onder meer aandacht voor digitale ontwikkelingen in het recht en de rol van de jurist in een veranderende wereld. Vanuit verschillende juridische invalshoeken komen ontwikkelingen aan de orde die van belang zijn voor de rechtspraktijk van de WPNR-lezers, onder wie notarissen, fiscalisten, advocaten, estate planners en mediators.

Sprekers zijn onder meer Erik Vermeulen, hoogleraar ondernemings- en financieel recht (Tilburg Universiteit), notaris en hoogleraar Freek Schols (Radboud Universiteit Nijmegen) en Bastiaan Assink, advocaat-generaal bij de Hoge Raad en hoogleraar ondernemingsrecht (Erasmus Universiteit Rotterdam), die net als Schols redacteur is bij het WPNR.

Nieuw jasje

Waar de WPNR-redactie bij het 100-jarig een themanummer (Overheid in het privaatrecht) uitbracht, is er nu voor gekozen om al in de aanloop naar deze nieuwe mijlpaal aandacht aan het jubileum te besteden. In de 150e jaargang is in elke aflevering een terugblik geworpen op toonaangevende bijdragen die in de afgelopen jaargangen zijn verschenen.

Van lezen houden

“In de redactie van het WPNR zitten, betekent dat je van lezen moet houden”, zei redactielid Günther Rensen hoogleraar ondernemingsrecht (Universiteit Utrecht) en kandidaat-notaris (Allen & Overy) in een interview in Notariaat Magazine in februari 2017. De elfkoppige redactie beoordeelt alle door de auteurs aangeleverde bijdragen. Naast spontaan bij de redactie ingediende artikelen vraagt de redactie ook regelmatig auteurs een bijdrage te leveren én pakken redactieleden ook zelf de pen. “Publiceren in WPNR is populair”, aldus Rensen, en daarom komt het geregeld voor dat de redactie een ingezonden bijdrage niet plaatst.

Voortdurend hoogtepunt

Zo’n vier à vijf keer per jaar komen de redactieleden bij elkaar om te vergaderen, meestal op het KNB-kantoor in Den Haag. Een van de mooiste vergaderingen was volgens Rensen de laatste waar professor Van Mourik, nu ere-redacteur, aan deelnam. “Die was bij hem thuis. We kregen een rondleiding door zijn tuin met opgravingen die hij zelf heeft gedaan. Dat was wel memorabel.”

Zelf noemde Van Mourik in een interview aan Mr. zijn WPNR-redacteurschap een voortdurend hoogtepunt in zijn juridische carrière.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven