Juridisch nieuws

Zelfstandig juristen relatief vaak verzekerd

Foto: Pixabay

Zelfstandig juristen verzekeren zich, vergeleken met veel anderen beroepsgroepen, vaker voor aansprakelijkheidsrisico’s. Ze sluiten dan vooral een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af. Dit blijkt uit onderzoek van Aansprakelijkheidsverzekering ZZP, onderdeel van Lancyr Verzekeringen. Daarbij werden 2.158 verzekeringsaanvragen uit 2017 van ZZP’ers onderzocht en gekoppeld aan data van het CBS.

Nog meer dan juristen vroegen ZZP’ers in de bouw (17,5 procent), specialisten bedrijfsbeheer (10,5 procent) en sociaal werkers (7,6 procent) om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) wordt over het algemeen minder vaak aangevraagd, maar juristen zijn er wel alert op. Van de onderzochte juristen heeft 56 procent een BAV (die dekking biedt tegen beroepsfouten), terwijl ‘slechts’ 30 procent een AVB (die dekking biedt als er schade wordt veroorzaakt) heeft.  Mogelijk omdat juristen vaak niet op locatie van de opdrachtgever werken, en dus niet snel schade zullen veroorzaken aan eigendommen en personen. Van de juristen heeft 15 procent een verzekering tegen beroepsfouten (BAV) én tegen schade (AVB).

Opdrachtgevers in de private sector vragen niet vaak om een verzekering van ZZP’ers, overheden doen dat veel meer. Onder andere advocaten en notarissen zijn verplicht een BAV af te sluiten.

Volgens de onderzoekers denken veel ZZP’ers dat ze al verzekerd zijn voor aansprakelijkheid omdat ze een WA-verzekering en een rechtsbijstandverzekering hebben voor hun gezin. Privé-verzekeringen bieden echter geen dekking bij schade die is ontstaan door bedrijfsmatige werkzaamheden.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand