‘Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie’

Delen:

Foto Depositphotos

Advocaten zetten vraagtekens bij het voorstel van demissionair minister Schippers van Volksgezondheid om gegevens over afgenomen lichaamsmateriaal in ziekenhuizen beschikbaar te stellen aan politie en justitie. Ook in het verleden afgestaan materiaal valt hieronder. Patiënten wordt daarbij niet om toestemming gevraagd.

‘Totaal geschift’

Het wetsvoorstel krijgt veel kritiek vanuit de advocatuur. Uit een tweet van De Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrecht Advocaten valt op te maken dat deze organisatie geen heil ziet in het voorstel. En advocaat Sidney Smeets (Spong Advocaten) noemt het op twitter: “Een totaal geschift voorstel dat privacy en vrijheid definitief ondergeschikt maakt aan (schijn) veiligheid.”

DNA-databank

Ook de website Privacy Barometer heeft geen goed woord over voor het wetsvoorstel. De zorg wordt zo een verlengstuk van de politie, betogen de

mensen achter deze site. Ze noemen het voornemen van Schippers onrechtmatig en vrezen voor de invoering van een nationale DNA-databank.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven