Zittingen in provinciehuis Lelystad

Delen:

RBMNE-lelystad_highRes
De rechtbank in Lelystad (foto: Rechtspraak)

Vanaf 5 juni heeft de rechtbank Midden-Nederland er een tijdelijke zittingslocatie bij: het provinciehuis in Lelystad. Met deze maatregel probeert de rechtbank ondanks de coronamaatregelen toch zoveel mogelijk zittingen te houden.

Door de coronamaatregelen kunnen in de gerechtsgebouwen minder zaken op zitting worden behandeld. Bijvoorbeeld omdat er niet te veel personen tegelijkertijd bij de toegangscontrole mogen zijn en omdat de zalen na elke zaak moeten worden schoongemaakt. In de grootste zittingszaal van de rechtbank in Lelystad kunnen bovendien op dit moment door de maatregelen slechts dertien in plaats van de gebruikelijke veertig betrokkenen plaatsnemen.

Veiligheid

Omdat dit problemen oplevert bij grote zaken met meerdere partijen is gezocht naar oplossingen buiten de eigen gerechtsgebouwen. De provincie Flevoland stelt de rechtbank in de gelegenheid om vier dagen per week gebruik te maken van twee van hun zalen. Dit kan in ieder geval tot 1 september. In de Statenzaal kunnen maximaal dertig personen terecht, in de Commissiezaal maximaal vijftien. Er worden in het provinciehuis alleen zaken behandeld waarbij dat qua veiligheid verantwoord is, zoals civielrechtelijke zaken.

Avondzittingen

Ook zullen om toch zoveel mogelijk zaken te behandelen binnenkort op dinsdag- en donderdagavond zittingen worden gehouden in Almere. Op wat langere termijn zullen ook avondzittingen plaatsvinden in Lelystad, Utrecht en Amersfoort. Daarnaast onderzoekt de rechtbank of het ook nodig is om in Utrecht uit te wijken naar een externe zittingslocatie.

WTC

De Amsterdamse rechtbank week onlangs ook al uit naar een externe locatie; in vier zalen van het nabijgelegen World Trade Center worden sinds kort zittingen gehouden. Het gaat daar vooral om kantonzaken, maar ook om handels- en bestuursrechtzaken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven