Hoe is het dagelijks leven van een juridisch uitgever in coronatijd? Drukker dan normaal, zo blijkt uit de blog van Wirt Soetenhorst, directeur/uitgever bij Boom uitgevers in Den Haag. Zeker sinds duizend docenten zich hebben aangemeld voor de thuiswerkservice van Boom en de online tijdschriften vrij toegankelijk zijn, is het hard werken.
“Onlangs kwam ik een oud YouTubefilmpje van mijzelf tegen uit 2012. Het ging over onze digitale activiteiten en het eindigde met een op dit moment toepasselijke uitspraak: laat de klap maar komen. Wij zijn er klaar voor.
Wat toen gold geldt nu in versterkte mate: wij zijn als juridisch wetenschappelijke uitgeverij volledig online met al onze producten en diensten; van het tijdschriftartikel dat als digital first wordt gepubliceerd tot de online net gelanceerde basiscursus arbeidsrecht met twintig streaming video’s en het handboek als e-book.
Alles draait ‘gewoon’ door
In deze coronatijd leer je de kracht en de zwakte binnen je eigen organisatie kennen. Wat mij opvalt bij de juridische markt is dat eigenlijk alles ‘gewoon’ doordraait: het universitair onderwijs switcht in een week naar online, de advocatuur werkt thuis en bijvoorbeeld Hoge Raad en Netherlands Commercial Court houden gewoon digitaal zitting. De enige dissonant lijken sommige delen van de rechterlijke macht en ook wel de Raad van State. Er wordt door minister Dekker wel getwitterd dat rechters weer zo en zoveel uitspraken hebben gedaan, maar dat is − net als bij de RvS − van zittingen die voor corona hebben plaatsgevonden.
Druk
Als je naar onze uitgeverij kijkt, dan zien we eigenlijk dat het zeker bij marketing en bij de programmeurs zelfs drukker is dan normaal: docenten krijgen toegang tot al onze boeken in een speciaal op maat gemaakt Boomportaal. Inmiddels hebben zich meer dan duizend docenten aangemeld; de online tijdschriften zijn voor iedereen opengesteld tot 1 september en ook onze snel groeiende jurisprudentieproducten zijn allemaal open de komende maanden. Dat moet wel allemaal gerealiseerd worden.
Verder loopt het redactiewerk dankzij een stevige interne redactie en veel externe freelancers ook prima en zijn wij in het kader van het studieboekenseizoen in afwachting van een veertigtal nieuwe respectievelijk gewijzigde drukken.
Vast in Zwitserland
Bij onze auteurs variëren − zeer herkenbaar − de verhalen: er zijn auteurs die heel blij zijn dat ze hun handboek nu eindelijk kunnen afmaken, maar er zijn er ook bij die helemaal geen tijd hebben door kleine kinderen, thuisonderwijs et cetera. Een van mijn meest succesvolle auteurs, Ruben Houweling (hoogleraar arbeidsrecht in Rotterdam), zat met zijn gezin in een appartement in Zwitserland vast toen de crisis uitbrak. Ze zitten er nog steeds, maar het contact met hem, ook over nieuwe drukken, de AR updates en de Basisopleiding arbeidsrecht, loopt prima door.
Boekpresentaties
Is er dan helemaal niets negatiefs te horen bij Boom juridisch? Jawel, want ik als uitgever mis het contact in levende lijve met de auteurs enorm, het kloppen op een deur in het Leidse Kamerling Onnes Gebouw, even om de hoek kijken bij bijvoorbeeld onze auteur Willem van Boom en wat nieuwe ontwikkelingen met hem uitwisselen. En de boekpresentaties, de oraties, afscheidsredes en promoties. Allemaal core business van de universiteit en dus ook van mij als uitgever. Dat is allemaal weg en ik hoop echt dat dat bruisende weer heel snel op een of andere manier terugkomt. Want zonder persoonlijk contact staat uiteindelijk alles stil. Ook wij.”