Zorgen om big data

Delen:

Beeld bij zorgen over big dataDe Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten zijn bezorgd over de rechtsbescherming van de burger bij big data-projecten. De organisaties van juristen zijn medeondertekenaars van een brief aan minister Van der Steur (Justitie en Veiligheid) en Blok (Binnenlandse Zaken). De groep, bij elkaar gebracht door Bits of Freedom, gaat binnenkort in gesprek met de twee bewindslieden. Het overleg vindt plaats naar aanleiding van het WRR-rapport ‘Big Data in een vrije en veilige samenleving’.

Andere gespreksdeelnemers zijn Internet Society Nederland, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Privacy First. Ongerichte surveillance en gebrek aan doelbinding bij het verzamelen van de data zijn de voornaamste punten van zorg bij de aantasting van de rechtsbescherming van de burger, menen de organisaties.

De afgevaardigden waarschuwen voor schadelijke effecten binnen de democratische rechtsstaat, omdat burgers bij surveillance steeds meer zelfcensuur toepassen. Ook vrezen de organisaties een verstoring van de relatie met de overheid. De individuele rechtsbescherming komt volgens hen in het gedrang omdat burgers steeds meer moeten bewijzen dat ze ten onrechte met een profiel zijn geassocieerd, in plaats van omgekeerd.

Tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse Juristen Vereniging (NJV) vroegen de pre-adviseurs prof.  Lokke Moerel en prof. Corien Prins dit jaar al aandacht voor de knelpunten van big data.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven