Zorgen over toekomst Raio-opleiding

Delen:

De Raio-raad komt in actie tegen het plan om flink te bezuinigen op de Raio-opleiding. “We betreuren de bezuinigingsplannen ten zeerste”, aldus Melvin van Kuilenburg, co-voorzitter van de raad.

De Raio-raad, het medezeggenschapsorgaan dat is ingesteld ten behoeve van de raio’s, stuurt een dezer dagen een open brief de deur uit, waarin zij de waarde van de Raio-opleiding benadrukt, omdat zij vreest dat op den duur de opleiding in haar geheel zal verdwijnen. Van Kuilenburg: “Wij willen duidelijk maken wat de waarde is van de Raio-opleiding en dat wij daarin gesteund worden door mensen uit het rechterlijke apparaat. We gaan graag in gesprek met alle instanties die over de toekomst van de Raio-opleiding beslissingen zullen nemen.” Van Kuilenburg vervolgt: “De mensen die de opleiding genoten hebben, vinden het een kwalitatief geweldig goede leergang. Het heeft echt een toegevoegde waarde. Voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie is het van groot belang om zo’n brede opleiding te handhaven. Het zorgt ervoor dat een deel van de juristen die bij de rechterlijke macht werken van alle markten thuis is.”

In november werd het moratorium van de selectieprocedure voor de Raio-opleiding afgekondigd. Toen werd duidelijk dat de modernisering van de opleiding, waarover de Raad voor de rechtspraak en het College van procureurs-generaal al spraken, in een stroomversnelling zou gaan plaatsvinden. “Gelet op de omvang van de bezuinigingen, meer dan 50% van het huidige budget, was het linksom of rechtsom. Of de opleiding moet op de schop worden genomen en geherstructureerd, of de helft van de instroom moet worden weggekapt. Voor dat laatste is nu gekozen en dat is doodzonde. Zeker omdat de vraag naar rechters alleen maar zal toenemen vanwege de vergrijzing”, aldus Van Kuilenburg.
De co-voorzitter vindt dat er heel serieus moet worden nagedacht of de Raio-opleiding zomaar moet worden afgeschreven ten behoeve van economische belangen, mede gelet op het feit dat er een heel beperkt economisch nut uit de bezuinigingen te halen is. “Als jaarlijks niet meer 60, maar slechts 25 raio’s worden opgeleid dan zullen de kosten per persoon vele malen hoger zijn.”

In een eerder bericht op deze website zei Hans den Tonkelaar, vice-president van de rechtbank Arnhem en bijzonder hoogleraar rechtspraak aan de Radboud Universiteit Nijmegen, dat de Raio-opleiding overbodig is en dat de aandacht meer moet worden gericht op rio’s en doorstromers vanuit de juridische ondersteuning van de gerechten. Van Kuilenburg zegt dat het gevaar van deze gedachte is dat daarmee de groep mensen die wil toetreden tot de rechterlijke macht nog meer wordt vernauwd, omdat op die manier enorme voorervaring vereist wordt.

Volgens het bezuinigingsplan zal de twee jaar durende buitenstage, die raio’s doen aan het eind van de opleiding, worden geschrapt. De Raio-raad zegt dat deze stage al een tijd ter discussie stond. Indien raio’s al bepaalde werkervaring hadden, konden zij vrijstelling van deze stage vragen. Sommigen deden een stage, terwijl zij al genoeg ervaring hadden. SSR vond dan ook dat de keuze tot vrijstelling niet langer vrijwillig kon zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven