Zuidas in handen van Duitse pensioenfondsen

Delen:

Het ITO-gebouw aan de Zuidas, waar Bird & Bird en Houthoff zitten. Foto: Bird & Bird.

Het zijn vooral Duitse pensioenfondsen die eigenaar zijn van de kantoorkolossen op de Zuidas, maar ook Chinezen, Fransen en een enkele Nederlander bezitten hier gebouwen waarin veel grote advocatenkantoren zijn gevestigd. Dat blijkt uit een onderzoek van Quote.

Het zakenblad heeft de Zuidas weergegeven in een infographic. Door met de muis op een pand te klikken, kan worden bekeken wie de eigenaar en de ontwikkelaar van een pand zijn, wat het bouwjaar is en soms de betaalde bedragen en de hypotheken.

AKD zit (met Deloitte) in The Edge, eigendom van Deka Immobilien. Dat betaalde er in 2014 200 miljoen euro voor. De Brauw Blackstone Westbroek huist in The Rock, ook al van Deka Immobilien (betaalde er in 2016 82 miljoen voor). Ook Boekel zit in een pand (Viñoly) dat van Deka is. De Duitse belegger Union Investment is eigenaar van de ITO-toren, waar Houthoff en Bird & Bird onderdak heeft. Het pand van NautaDutilh is eigendom van het Hamburgse HIH Global Invest.

Aan de andere kant van de A10 zitten CMS en Hogan Lovells in een pand van Amundi (een Franse vastgoedbelegger, voor Koreaanse investeerders), en Stibbe in weer een pand van Union Investment. Amundi is ook eigenaar van De Tweeling, waar Stibbe eerst in toren B zat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven