Juridisch nieuws

2200 Advocaten klaar voor digitaal proces

Foto Shutterstock

De twintig advocatenkantoren die zijn verenigd in het samenwerkingsverband Silex zijn grotendeels klaar om digitaal te procederen. De benodigde systeemkoppeling is inmiddels bij bijna elk aangesloten kantoor geïnstalleerd. Daardoor kunnen ze nu bij civiele vorderingen van meer dan 25.000 euro geautomatiseerd gegevens uitwisselen met de Rechtspraak. De deelnemende kantoren vertegenwoordigen 2200 advocaten.

De kantoren zullen deelnemen aan de vrijwillige pilot bij rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland om Silex en de Rechtspraak ervaring op te laten doen met digitaal procederen via de systeemkoppeling.

Werken in teams

Bij Silex zijn de volgende kantoren aangesloten: AKD, Bird & Bird LLP, CMS, De Brauw Blackstone Westbroek, Dirkzwager, DLA Piper, Ekelmans & Meijer, Höcker Advocaten, Hogan Lovells, Houthoff Buruma, Kienhuis Hoving, NautaDutilh, Nysingh, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, SRK Rechtsbijstand, Stibbe, Trip, Van Doorne, Van Traa en Wijn & Stael Advocaten.

De kantoren hebben gezamenlijk gewerkt aan een systeemkoppeling die elk kantoor verbindt met het systeem van de Rechtspraak. Die koppeling (ook wel het Aansluitpunt genoemd) is voor advocatenkantoren een belangrijk alternatief voor het webportaal dat de Rechtspraak zelf heeft laten ontwikkelen. De koppeling ondersteunt namelijk de mogelijkheid om te werken in teams, en maakt het mogelijk om meerdere documenten tegelijk te uploaden, automatische termijnbewaking in te stellen en binnengekomen documenten automatisch op te slaan in het interne documentmanagementsysteem.

Doelstelling bereikt

Silex is er trots op geslaagd te zijn in haar missie om de advocatuur en softwaremarkt in beweging te krijgen voor digitaal procederen. “Er zijn diverse initiatieven tot stand gekomen om digitaal procederen in de advocatuur te ondersteunen,” zegt Alexander Hijmering, woordvoerder van Silex.

De systeemkoppeling die op initiatief van Silex is ontwikkeld is niet alleen voor de aangesloten kantoren beschikbaar maar voor de hele branche. “Daarmee hebben we bereikt wat we wilden,” aldus Hijmering, Momenteel wordt bekeken of de samenwerking tussen de kantoren kan worden voortgezet en/of uitgebreid met andere kantoren. “We hebben veel kennis en expertise opgedaan die erg bruikbaar zijn, dus het zou zonde zijn als het hier stopt. Ook andere typen procedures bij de Rechtspraak worden de komende jaren namelijk gedigitaliseerd.”

Onduidelijk is hoeveel procent van de Nederlandse advocaten nu is voorbereid op digitaal procederen.  Softwareleveranciers zeiden 14 februari in een artikel op mr-online dat de helft van de advocaten er nog niet klaar voor is.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures