Support services

Aankoopverzekering creditcards: een kleine lettertjes-analyse

Vrijwel alle gangbare creditcards hebben tegenwoordig een aankoopverzekering, waarbij alle aankopen automatisch verzekerd zijn. Schade, verlies of diefstal is dan in veel gevallen gedekt, zo beloven de creditcardmaatschappijen. Maar is dat ook zo? Een analyse van de kleine lettertjes van de drie grootste creditcardmaatschappijen biedt duidelijkheid.

Verzekerde periode

De lengte van de aankoopbescherming verschilt sterk per creditcard. Dit staat bij het afsluiten vaak al duidelijk vermeld, maar is uiteraard belangrijk om niet te vergeten.

De voordeligere creditcards beschikken vaak over een aankoopverzekering van 90 of 180 dagen. Bij creditcards met een uitgebreider servicepakket blijft de automatische verzekering 240 tot wel 365 dagen actief. In veel gevallen heeft een prepaid creditcard (een kredietkaart waarbij je niet rood staat, maar vooraf ‘opwaardeert’) geen automatische aankoopverzekering, al zijn ook daarbij enkele uitzonderingen.

Uitgesloten productgroepen

Enkele productcategorieën vallen niet onder de verzekeringsdekking. Hieronder vallen logische aankopen, zoals cadeaubonnen, seizoenkaarten en entreebewijzen, maar ook drones, planten en voertuigen (waaronder fietsen) zijn uitzonderingen bij zowel Mastercard als Visa. Bij American Express zijn fietsen en drones níet uitgesloten, maar geldt dat juist wel voor diefstal van sieraden, horloges of elektronische apparatuur.

Limieten en eigen risico

De vergoeding is in de meeste gevallen gelimiteerd tot een maximum per gebeurtenis, maar ook tot een maximum vergoeding per jaar. Mastercard creditcards hanteren alleen een maximaal verzekerd bedrag voor computers en telecommunicatieapparatuur en geen totale maximum jaardekking. Bij Visa is die er wel; namelijk €50.000. En dat is aanzienlijk hoger dan bij een American Express Blue card, waar de schadevergoeding maximaal €2.300 per jaar bedraagt.

Ook wordt er vaak een eigen risico gehanteerd per verzekerde gebeurtenis. De hoogte van het eigen risico loopt uiteen van €50 (American Express Blue) tot €25 (Mastercard / Visa) of zelfs €0 (American Express Platinum).

Afhankelijk van de voornaamste reden waarom je een creditcard wilt gebruiken, is het dus verstandig om vooraf even goed naar de kleine lettertjes te kijken. Daar kun je achteraf alleen maar profijt van hebben.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

Webmeester

Webmeester

Recente vacatures

Recente vacatures