Adil Tariki (Damsté advocaten – notarissen) over de voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Delen:

Adil Tariki (24) is op 21 februari 2018 beëdigd als advocaat en werkt bij Damsté advocaten – notarissen. Hij is in 2017 afgestuurd aan de Radboud Universiteit op Nederlands recht, specialisatie privaatrecht. In maart 2018 is hij gestart met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?

Ik heb van familie en vrienden te horen gekregen dat ik op mijn 4eal riep: “Als ik later groot ben, word ik advocaat!” Dat is er (onbewust) in blijven hangen.

Heb je in je studie hier rekening mee gehouden?

Zeker. Bij rechtsgeleerdheid denkt men al gauw aan het werken in de advocatuur, bij de rechtspraak of bij het OM. In mijn bachelor werd al enige aandacht besteed aan andere mogelijkheden, zoals het werkzaam zijn als bedrijfs- of overheidsjurist of als wetenschappelijk medewerker. Ook werden er minder voor de hand liggende opties onder de aandacht gebracht, zoals het werken als (statutair) bestuurder of commissaris, die met zijn juridische kennis de onderneming kan bedienen. Na lang nadenken koos ik toch voor de advocatuur, omdat ik van de diversiteit van klanten en werkzaamheden houd, en daarnaast gek ben op procederen. Ik vind het ontzettend leuk om het procesrecht als wapen en schild te kunnen gebruiken voor mijn cliënt. Dan moet je toch bij de advocatuur zijn.

Hoe heb je je georiënteerd op de arbeidsmarkt?

Ik heb goed gekeken naar wat een werkgever van mij verwacht als sollicitant. Wat moet er op mijn cv staan en wat moet ik verder aan vaardigheden hebben? Ik heb ook gesprekken gehad met advocaten, stagiaires en medestudenten, om zo te leren wat je wel en niet moet doen. Het direct horen van mensen die de arbeidsmarkt al goed hebben gezien, hielp mij beter dan het gaan naar kennismakingsdagen.

Hoe heb je je cv tijdens je studie verder opgebouwd?

Mijn cv is nogal apart vergeleken met de meeste mensen. Ik heb op een korte stage na eigenlijk nooit een studentstage gedaan bij een advocatenkantoor. Er was te veel concurrentie en een (te)zeer strenge selectie. Omdat het me maar niet lukte om stages te lopen heb ik allemaal juridische bijbaantjes gedaan, soms betaald soms vrijwillig. Bijvoorbeeld voor stichtingen die lokaal rechtshulp verleenden. Zo leerde ik adviseren en procederen. Ook commissiewerk (ik zit nog steeds in de tuchtcommissie van de NJBB), om andere vaardigheden te leren. Maar ook callcenterwerk heeft me heel goed geholpen. Ik heb specifiek gezocht naar mogelijkheden om verschillende vaardigheden en kwaliteiten te leren die een advocaat nodig heeft. Toen ik daar uit was gegroeid, ben ik tijdens mijn studie begonnen als freelance jurist. Met mijn kennis en ervaring heb ik dus zelfstandig mkb-klanten bediend, zowel adviseren als procederen.

Waarom heb je voor Damsté gekozen?

Damsté is een middelgroot kantoor en bedient vooral het mkb. Dat past heel goed bij mij. Ook de regio Twente is een plek waar ik graag wil werken: dat gemoedelijke sfeertje. Na het eerste gesprek werd ik ook enthousiast. De personen, hun enthousiasme voor het vak, en de bedrijfscultuur lagen mij heel goed. Het is belangrijk om op een plek te werken waar de mensen en de cultuur goed bij je passen. Anders kan het werk nog zo leuk zijn, je gaat dan toch met tegenzin naar je werk.

 Wat is je leukste ervaring tot nu toe?

Dat mijn collega’s bij mijn bruiloft aanwezig waren en lekker mee zaten te dansen! Of bedoel je op werkgebied? Ik help nu in een geschil (revindicatie van gestolen handelsgoederen), waarin er ook inzage in de stukken werd gevorderd. Je gaat dan ook heel diep in het procesrecht zitten en moet goed nadenken over de processtrategie. Heel spannend allemaal dus.

 De beroepsopleiding is veel werk. Daarnaast is het (iets meer dan) fulltime werk toch anders dan het flexibele studentenleven. Dat is allemaal toch wel even wennen.

Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?

Denk goed na over wat je wilt doen en waar je dat wilt doen. Niet alleen het beroep, maar ook de branche, de type klanten die je wilt bedienen en wat voor (specifiek) rechtsgebied. Zoek echt iets waar je gelukkig van wordt. Als je dat weet, denk dan na wat je moet doen om daar te komen. Probeer zo veel mogelijk ervaring op te doen op veel vlakken. Zorg ervoor dat je uiteindelijk tegen de werkgever kunt zeggen: “Wat ik ook voor je moet doen, ik kan het al, ik heb het al eens eerder gedaan.” Maar het allerbelangrijkste is: ga voor een carrière waar je echt gelukkig van wordt.

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?

Eigenlijk niets. Ik heb zo veel geleerd en meegemaakt de afgelopen vier jaar door op de bijzonderste plekken ervaring op te doen, ik zou hetzelfde doen.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven