Advocaat maakt debuut als scenarioschrijver Flikken Rotterdam

'Deepfake' heet de aflevering van de populaire politieserie Flikken Rotterdam waarvoor advocaat Max van Olden het scenario schreef, en die 23 september werd uitgezonden. Van Olden debuteert niet alleen als scenarioschrijver, maar ook als figurant. “Ik werd gevraagd voor een rolletje als bode in de rechtbank.”

Delen:

Flikken Rotterdam-bee469dd
Acteur Mark van Eeuwen en Max van Olden op de set van 'Flikken Rotterdam'

Drie legal thrillers heeft hij inmiddels op zijn naam staan, maar dat hij een scenario zou schrijven voor een van de populairste Nederlandse tv-series, had Max van Olden nooit durven dromen. “Het is meteen de eredivisie, er kijkt een miljoen mensen naar.”

Eisen van het format

Van Olden, advocaat bij Wildenberg Advocaten in Nijmegen, werd benaderd door producent Rolf Koot van Flikken. “Helemaal vanuit het niets kreeg ik een mail. Rolf had mijn boeken gelezen, en vroeg of ik een aflevering wilde schrijven. Ondanks mijn gebrek aan ervaring op dit gebied klonk me dat als muziek in de oren.”

Van Olden greep de kans dan ook met beide handen aan. Het was heel anders dan een boek schrijven. “Dan heb je honderd procent vrijheid, kun je alles opschrijven wat je maar verzint. Voor zo’n serie moet je een plot bedenken waarbij je ook aan de eisen van het format voldoet. Zo wordt het verhaal bij Flikken altijd vanuit de rechercheurs verteld. Alleen aan het begin, in de eerste twee minuten mag het vanuit een andere invalshoek.”

Dubieuze sekstape

De aflevering gaat over een rechter die op het punt staat een corrupte ambtenaar te veroordelen, en als ze bezig is haar toga aan te trekken om de rechtszaal in te gaan een bericht op haar mobiel krijgt. Ze wordt gechanteerd met een dubieuze sekstape van haar dochter…
Het scenario dat Van Olden schreef heeft niets met zijn dagelijkse, civiele praktijk te maken. “Dat is het leuke van schrijven, dan kun je het over compleet andere dingen hebben. Ik vind het fascinerend wat er allemaal kan met technologie. Artificial intelligence, deepfake, daar kun je heel nare dingen mee uithalen.”

Eerste versie

Nadat Van Olden zijn eerste versie had ingeleverd, volgden besprekingen met de producent en hoofdscenarioschrijver Jan Harm Dekker. “We hebben er gezamenlijk nog het nodige aan gesleuteld. Het moet natuurlijk ook aansluiten bij de grotere verhaallijn van Flikken, en de dialogen moeten passen bij de personages.” Het eind is een beetje veranderd, maar van Van Oldens basisidee is zeker driekwart overeind gebleven.

Figurant-plus

Van Olden is een dag op de set gaan kijken. “Dat was geweldig. Leuk om te zien hoe het daar toegaat, en om voor je ogen je verhaal tot leven te zien komen.” Toen hij aangaf dat hij graag een dag naar de opnames kwam, werd hem meteen gevraagd of hij een rolletje voor zijn rekening wilde nemen. “Ik speel rechtbankbode en zeg een paar zinnen, een soort figurantplus. Ik heb nul ervaring en dan staan er dertig man van de productie te kijken. Dat was doodeng, maar het is gelukt.”

Eindmontage

Van Olden heeft een paar dagen voor de uitzending op tv de eindmontage gezien, en is blij met het resultaat. “Voor het zalencentrum waar zich een deel van het verhaal afspeelt is een perfecte locatie gevonden. De personages klopten ook met mijn voorstelling. Zo hebben ze bijvoorbeeld een supergeloofwaardige ambtenaar gevonden, zijn kleding, brilletje, manier van praten − het klopt helemaal. Kicken dat ze dat kunnen. En het is natuurlijk geweldig om een acteur als Cees Geel jouw woorden te horen uitspreken.”

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven