Max van Olden en de geheime boodschappen van Willem Holleeder

Delen:

Max van Olden en de geheime boodschappen van Willem Holleeder

Mr. van de week is Max van Olden, advocaat bij Wildenberg Advocaten in Nijmegen. Hij houdt zich bezig met vastgoed, ondernemingsrecht en intellectueel eigendom. Afgelopen vrijdag verscheen zijn derde legal thriller, Het zwarte dossier. Met zijn debuut Lieve edelachtbare won hij in 2016 de Schaduwprijs, de literaire aanmoedigingsprijs voor misdaadauteurs.

In uw nieuwe boek krijgt hoofdpersoon Riemke, stagiaire aan de Zuidas, een testcase: het ‘zwarte dossier’. Als ze daaraan begint weet ze niet dat niet alleen haar carrière, maar ook haar leven op het spel staat. Zitten er elementen uit de werkelijkheid in het verhaal, of berust het op fantasie?
Het is fantasie, maar de kiem voor het verhaal is gelegd toen ik een paar jaar geleden Willem Holleeder in de rechtszaal achter een zwart scherm zag plaatsnemen. Men was namelijk bang dat hij geheime boodschappen aan het publiek zou doorgeven. Van dat gegeven heb ik dankbaar gebruikt gemaakt in mijn plot.

Wat vinden uw kantoorgenoten van uw werk als schrijver, zijn ze niet bang in een van uw boeken te worden verwerkt? Of hopen ze daar misschien juist op?
Bij Wildenberg Advocaten zijn mijn kantoorgenoten de dans ontsprongen omdat mijn boek al voor het grootste deel af was toen ik in dienst trad. Maar natuurlijk laat ik mij graag inspireren door de mensen om me heen…

U wordt wel de Nederlandse John Grisham genoemd. Vereerd met die vergelijking?
Het is in zekere zin vleiend om vergeleken te worden met een van de grootste thrillerschrijvers ter wereld, maar de vergelijking gaat niet helemaal op. Grishams boeken zijn meer legal thriller dan die van mij, omdat mijn boeken geen echte rechtbankthrillers zijn. Lieve edelachtbare, mijn debuut, lijkt nog het meeste op een Grisham, maar de twee andere spelen zich slechts deels af in de advocatuur.

Max van Olden en de geheime boodschappen van Willem Holleeder
Max van Olden, Het zwarte dossier, Ambo|Anthos Uitgevers

Het Zwarte dossier gaat over een zaak over een onrechtmatige publicatie. Heeft u daar als advocaat ervaring mee?
Ja, ik heb in het verleden regelmatig geprocedeerd tegen media. Dat waren altijd spannende zaken, met veel tijdsdruk en interessante onderwerpen. Zo’n perszaak leent zich om die reden heel goed voor een thriller, zeker wanneer de wederpartij een gedetineerde is, en een boekje publiceert waar moordinstructies in zijn verwerkt.

Ondanks de coronatijd gaat u uw boek bij een aantal boekhandels signeren. Benieuwd naar uw lezers?
Na al die jaren eenzaam zwoegen achter een laptop is signeren een feest. Ik ben heel benieuwd naar mijn lezers en ondanks de timeslots die dit keer zijn ingesteld wegens corona, hoop ik voor iedereen tijd te kunnen maken voor een praatje en een originele tekst.

Als u het voor het zeggen had…?
Dan maakte ik het onmogelijk om anoniem op social media te fulmineren tegen van alles en nog wat.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Ik heb een prachtige zaak gedaan tegen de Vereniging tegen Kwakzalverij. Ik stond een arts bij die aan de wieg heeft gestaan van de orthomanuele geneeskunde en door die vereniging als kwakzalver werd weggezet. We verloren in eerste aanleg en wonnen in appel en in mijn ogen geheel terecht. Helaas werd de zaak in cassatie alsnog verloren, maar daar had ik geen bemoeienis meer mee zodat ik daar niet slecht van sliep. Zo’n principiële zaak, daar houd ik wel van.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Ik ga graag naar de cursussen over contractenrecht van Edwin van Wechem. Meestal vind ik cursussen bijzonder slaapverwekkend, maar bij mr. Van Wechem zit ik op het puntje van mijn stoel. Die man combineert juridisch inzicht met een fantastische, verfrissende stijl van lesgeven.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Ik heb na mijn stage een paar jaar als copywriter bij een reclamebureau gewerkt. Leuk, creatief werk, maar niet iets waarin ik mijn pensioen wilde halen.

Welke thriller las u het laatst?
De Officier van Robert Harris. Een monumentaal boek waar je ook nog iets van opsteekt, niet voor niets een wereldwijde bestseller.

Met welke beroemdheid zou u in quarantaine willen?
Met de Britse journalist Louis Theroux.

Benieuwd naar de studententijd van Max van Olden? Klik hier.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven