Advocaten brengen juridisch Afrika in kaart

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Afrika is één van de continenten met het grootste groeipotentieel ter wereld. Maar tal van juridische obstakels belemmeren een makkelijke toegang van het westerse midden- en kleinbedrijf. Advocatenkantoren brengen, via de startup Afriwise, de juridische aspecten in kaart van Afrikaanse landen. Afriwise is nu genomineerd voor de Innovation Award van de African Legal Award.

Het Afriwise-project begon twee jaar geleden onder impuls van Steven De Backer (ex-topadvocaat in Afrika, founder en CEO). Samen met Europese investeerders heeft hij een op Afrika gefocust legal tech-bedrijf opgericht met bureaus in Zuid-Afrika en België. Dit innovatief juridisch platform, Afriwise, wil het zakendoen voor internationale investeerders en Europese mkb’ers in Afrika faciliteren, door de juridische barrière in kaart te brengen.

Afriwise koppelt technologie aan de collectieve kennis en ervaring van lokale top-juristen. Per land beantwoordt Afriswise samen met lokale vooraanstaande advocatenkantoren en juridische experts meer dan 1500 vragen, verdeeld over negentien juridische vakgebieden die in verband staan met zakendoen en handeldrijven. Dat zijn bijvoorbeeld de lokale vennootschapsstructuren, handels- en arbeidsrecht, fusies en overnames, verzekeringsrecht, openbare aanbestedingen, immigratie, maar ook de lokale milieuwetgeving en de bescherming van persoonsgegevens.

Daarnaast wil Afriwise regionale en intercontinentale ondernemingen en investeerders rechtstreeks koppelen aan ervaren lokale talenten, met de juiste juridische expertise en kennis van de plaatselijke gebruiken. Steven De Backer: “Ik heb in mijn carrière moeten ondervinden dat de keuze van en de samenwerking met de juiste lokale advocaat een groot verschil maakt voor het succes van een project of investering, veel meer dan met welk regionaal of internationaal advocatenkantoor een investeerder werkt.”

In totaal werken er inmiddels meer dan honderd topadvocatenkantoren over heel Afrika mee aan de juridische inhoud van Afriwise. Naast de permanente toegang tot kennis, krijgen inschrijvers rechtstreeks toegang tot meer dan drieduizend lokale juridische experts en advocaten. Voordat advocaten kunnen deelnemen aan de Afriwise-gemeenschap, worden zij onderworpen aan een grondige screening op het vlak van corruptie, fraude en politieke banden.

De kritische juridische informatie, wetgeving en experts voor Zuid-Afrika, Nigeria, Kenia, Tanzania, Uganda, Zimbabwe, Rwanda, Angola en DR Congo staan al op Afriwise. Zambia, Mauritius, Ghana, Mozambique, Ethiopië, Senegal en Ivoorkust worden in de tweede helft van 2019 op Afriwise uitgerold.

Afriwise werd onlangs geshortlist voor de Innovation Award van de African Legal Award; de winnaar zal op 6 september 2019 bekend worden gemaakt tijdens een ceremonie in Johannesburg.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top