Business update

Advocaten en Sabbaticals, gewoon doen.

Sabbatical past bij jonge generatie

Er wordt veel geschreven over generatie Y. Het opnemen van een sabbatical past bij het denkpatroon dat deze generatie door de kenners wordt toegedicht. Werk en privé lopen bij generatie Y vaak door elkaar. Ze zijn niet vies van hard werken, maar stellen hun vrijheid op prijs. Ze zijn ook onafhankelijk van geest. Na 5 jaren beulen op de Zuidas moet 6 maanden backpacken door Azië en Zuid-Amerika gewoon tot de mogelijkheden behoren… En geef ze eens ongelijk.

Modern werkgeverschap

Diverse (grote) advocatenkantoren faciliteren sabbaticals. Ook voor partners zijn er vaak mogelijkheden om een ‘sabbatical leave’ op te nemen. Er zijn zelfs kantoren die hun partners dat verplichten. Het past een moderne werkgever dan ook om sabbaticals te faciliteren. Bij voorkeur proactief.

Ze gaan toch wel

Advocaten uit de generatie Y laten zich niet weerhouden om een sabbatical op te nemen, al dan niet  met goedkeuring van hun kantoor. Ze gaan toch wel. En als het niet gefaciliteerd wordt, vinden ze in deze krappe juridische arbeidsmarkt na terugkomst toch wel een baan in de advocatuur dan wel het bedrijfsleven, of gaan een poosje interimmen.

Eigentijdse arbeidsvoorwaarden

Voordelen van het opstellen van sabbatical-beleid zijn o.m. dat dit bijdraagt tot een beeld van  modern werkgeverschap, er ontstaat duidelijkheid over de spelregels en het is een bespreekbaar onderwerp geworden. Aan te raden is dat partners niet langer zuur reageren op het plan van een sabbatical van een medewerker.

Aantoonbaar energieker

Een andere overweging om een sabbatical te faciliteren is dat het goed is voor advocaten om eens  op te frissen, opnieuw op te laden en nieuwe inspiratie op te doen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 73 procent van de ondervraagden aangaf dat ze gemotiveerder zouden zijn als hun werkgever sabbaticals aanbood. Het merendeel van de werknemers dat terugkwam van een sabbatical voelde zich volgens dit onderzoek energieker dan daarvoor.

Proactief mee omgaan en gemotiveerde advocaten

Ik adviseer advocatenkantoren om proactief op deze behoefte in te spelen. Dit verhoogt de motivatie van de advocaten en de “corporate pride” om bij een kantoor te werken dat meegaat met zijn tijd.

Advocaten die over een sabbatical nadenken raad ik aan om hun droom te verwezenlijken, nu er in het huidige tijdsgewricht mogelijkheden voor zijn. En vooral te genieten en zeer gemotiveerd terug te komen bij hun kantoor, dan wel inspiratie op te doen voor een volgende loopbaanstap.

Auteur: Scipio van der Stoel, managing partner Zumpolle Van der Stoel, al meer dan 10 jaar headhunter voor ervaren juristen en fiscalisten. Daarvoor was hij lang advocaat en managing partner bij grote kantoren. Klankbord voor managing partners, general counsels, tax directors en overig senior management.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

Webmeester

Webmeester

Recente vacatures

Recente vacatures
CODA – Gelderland Grensland (Rectangle)