Advocaten lapten tuchtregels aan de laars door stelselmatig aannemen van contanten

Nederlandse strafrechtadvocaten leefden het tuchtrecht op het gebied van contante betalingen zeer slecht na. Veelvuldig werden cashbetalingen aangenomen, terwijl dit slechts in uitzonderingsgevallen is toegestaan.

Delen:

Depositphotos_71351429_S-4990aa06
foto: Depositphotos

Dat blijkt uit het onderzoek dat de unit Financieel Toezicht Advocatuur (FTA) verrichte in opdracht van de lokale dekens (die recent de krachten bundelden in het kader van hun toezichtsfunctie). Het thema-onderzoek naar het aannemen van contante betalingen – waarvan slechts de hoofdbevindingen zijn gepubliceerd – werd van 2018 tot 2020 verricht onder 45 strafrechtkantoren, verdeeld over alle arrondissementen. Aan het eind van deze periode daalde het aantal contante betalingen, doordat de discussie over het onderwerp met de aankondiging van het onderzoek was aangezwengeld.

Uitzonderlijke gevallen

Enkel onder zeer uitzonderlijke omstandigheden mogen strafrechtadvocaten cash aannemen van hun cliënten. Dit is het geval wanneer een klant geen betaalrekening heeft, hierop beslag is gelegd, of waar het gaat om de eigen bijdrage in een toevoegingszaak. Gebleken is echter dat advocaten in hun interpretatie de regel nogal oprekten.

Overleg

Ook een andere tuchtregel, namelijk dat advocaten overleg dienen te plegen met hun lokale deken bij aanvaarding van een contante betaling van meer dan €5.000,-, is stelselmatig geschonden. De regels werden vastgesteld door de Nederlandse Orde van Advocaten in de Verordening op de advocatuur, zijn gericht op het tegengaan van witwassen. De lokale dekens zullen er bij de NOvA op aandringen het drempelbedrag van €5.000,- te verlagen.

Cultuur

De dekens steken de hand mede in eigen boezem. “We hebben moeten constateren dat er een cultuur is ontstaan waarin onvoldoende is gelet op de regels rondom contante betalingen. En als toezicht op de advocatuur hadden wij daar als dekens misschien ook wel eerder tegen moeten optreden”, zegt Evert-Jan Henrichs, deken te Amsterdam, in NRC.

Vervolgstappen

De dekens beloven verder te blijven toezien op strikte naleving, op korte termijn “guidance” te geven over hoe de regels moeten worden opgevat, advocaten die de overlegplicht verzuimden, hierop aan te spreken, en in een beperkt aantal gevallen nader onderzoek te doen. Buiten deze gevallen hebben de bevindingen geen tuchtrechtelijke gevolgen voor individuele advocaten. Het onderzoek is niet bedoeld als opsporing, maar veeleer als bewustwording en waarschuwing. En met succes, getuige de afname van cashbetalingen in 2020.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven