Afdeling bestuursrechtspraak krijgt vier nieuwe staatsraden

Delen:

Raad van State

Senior rechter Bowine Meijer, oud-burgemeester Jacques Niederer, advocaat Jade Gundelach en hoogleraar Willemien den Ouden worden de nieuwe staatsraden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De ministerraad heeft ingestemd met dit benoemingsvoorstel van minister Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De benoeming van Meijer en Niederer gaat in op 1 maart, die van Gundelach op 1 juni en Den Ouden start per 1 september.

Meijer (55), die nu nog senior rechter is bij de rechtbank Den Haag, gaat deel uitmaken van de Vreemdelingenkamer en de Omgevingskamer. Voor haar overstap naar de rechterlijke macht was zij bestuursrechtadvocaat. Niederer (59), die nu nog waarnemend burgemeester is van de gemeente Duiven en daarvoor burgervader was van de gemeente Roosendaal, wordt staatsraad in de Omgevingskamer en in de Algemene kamer. Ook Gundelach (41) en Den Ouden (48) zullen bij deze twee kamers worden ingezet.

Gundelach was tot 2019 advocaat bij Soppe Gundelach advocaten in Almelo, dat gespecialiseerd is in bestuurs- en omgevingsrecht, en is op dit moment nog als juridisch adviseur aan dat kantoor verbonden. Den Ouden (48) is hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de Universiteit Leiden en wetenschappelijk directeur van het Instituut Publiekrecht, en zal eerst het academisch jaar afmaken voordat zij als staatsraad begint.

Kwaliteiten

Door het vertrek van meerdere staatsraden was er binnen de Afdeling bestuursrechtspraak ruimte voor nieuwe staatsraden die hun bekwaamheid en deskundigheid hebben bewezen op het gebied van bestuur, bestuursrecht of (bestuurs)rechtspraak. Welke kwaliteiten ze dienen te bezitten is vastgelegd in de notitie kwaliteiten staatsraden, die de Raad hierover heeft opgesteld. De ministerraad draagt de staatsraden voor, waarbij de Raad zelf een aanbeveling doet.

Register

Sinds 3 mei 2019 is beter inzichtelijk welke staatsraden verbonden zijn aan de verschillende kamers van de Afdeling bestuursrechtspraak. Hun cv’s, portretfoto’s en nevenfuncties zijn sindsdien makkelijk te raadplegen. Dit is het resultaat van de Regeling toedeling zaken Afdeling bestuursrechtspraak, die door de voorzitter van de afdeling is vastgesteld. Daarmee is een register openbaar gemaakt waarin te zien is in welke hoedanigheid de staatsraden kunnen optreden en welk type zaken aan hen kunnen worden toebedeeld.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven