ALEX NEUMANN (DAMSTÉ ADVOCATEN – NOTARISSEN) OVER JA ZEGGEN

Delen:

Alex Neumann (27 jaar) is op 21 februari 2018 beëdigd als advocaat en werkt bij advocatenkantoor Damsté advocaten – notarissen in Enschede. Hij is in 2015 afgestuurd aan de Universiteit van Amsterdam op het gezondheidsrecht. In maart 2018 is hij gestart met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Deze keuze heb ik gemaakt na het afronden van mijn master gezondheidsrecht. Het was op dat moment nog niet eens dat ik speciaal advocaat wilde worden. Eigenlijk wilde ik rechter worden. Pas toen het niet mogelijk was om rechtstreeks door te stromen naar de rechterlijke macht ben ik mijzelf gaan oriënteren op de advocatuur.Voordat ik advocaat werd heb ik eerst gewerkt bij onder meer een schaderegelaarsbureau in Amsterdam. Daar werd mijn verlangen om advocaat te worden echt aangesterkt en heb ik besloten actief te gaan solliciteren voor vacatures in de advocatuur.

Heb je in je studie hier rekening mee gehouden?
Nee. Ik vond het vooral belangrijk om te studeren wat mij op dat moment aansprak, dat was qua master betreft het gezondheidsrecht. Dat toevallig bleek dat ik daar veel kanten mee op kon, was een grote meevaller.

Hoe heb je je georiënteerd op de arbeidsmarkt?
Veel met verschillende mensen in gesprek gaan. Ik had meerdere bijbaantjes tijdens mijn studie, waaronder die van studentchauffeur. Via dat werk heb ik veel inspiratie opgedaan en ben ik in aanraking gekomen met veel kantoren. Ook mijn werk bij de rechtbank gaf een goed beeld van de juridische praktijk.

Hoe heb je je cv tijdens je studie verder opgebouwd?
Door veel rond te kijken, initiatief te tonen en veel ja te zeggen wanneer een mooie kans zich voordeed om nieuwe ervaringen op te doen. Solliciteer ook voor bijbaantjes die misschien in eerste instantie te hoog gegrepen lijken. Daardoor stond ik als beginnend rechtenstudent in een witte doktersjas in het ziekenhuis te assisteren bij medische onderzoeken en zat ik als griffier tegenover moordverdachten in de rechtszaal.

Waarom heb je voor Damsté advocaten – notarissen gekozen?
Voor Damsté advocaten – notarissen heb ik gekozen vanwege de goede sfeer, de kwaliteit van dienstverlening en de opleiding. Ik had al wat werkervaring binnen de letselschadebranche toen ik bij Damsté solliciteerde. Hoewel ik toen nog geen advocaat was, stond ik wel al wat meer zeker in mijn schoenen.

Op een gegeven moment weet je wat je wel en niet wilt. Voor mij is een goede sfeer de eerste prioriteit binnen kantoor. Een kantoor kan wel goed zijn, maar als je met tegenzin naar je werk gaat, houd je het geen jaar vol. Tijdens mijn sollicitatiegesprek merkte ik al meteen dat er een click was met mijn toekomstige collega’s. De keuze was daarom al snel gemaakt.

Daarnaast zijn de lijntjes binnen kantoor erg kort. Ik kan bij iedereen binnenlopen voor vragen op de meest uiteenlopende terreinen. Daardoor kunnen we onze cliënten gemakkelijk alle service bieden die nodig is, en dat is ook nog eens bevorderlijk voor je eigen opleiding.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Ons kantoor heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) hoog in het vaandel staan. In het kader daarvan zijn meerdere kantoorgenoten en ik een dag naar een sociale werkplaats buiten Enschede geweest (de Forelderij) om in contact te komen met personen verbonden aan deze sociale werkplaats.

Het was ontzettend gaaf om te zien en ervaren hoe hun beeld over advocaten veranderde. Ze vertelden dat als ze in aanraking komen met een advocaat, dat dat meestal negatief is. Aan het eind van de dag was dat beeld helemaal omgeslagen. Je zou het niet altijd zeggen, maar gek genoeg zijn advocaten ook maar mensen…

En valt er ook iets tegen?
Eerlijk, ik zou het niet weten.

Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?
Ga doen wat je energie geeft! Je kunt heel naïef allemaal bijbaantjes gaan doen die je eigenlijk niet interesseren maar alleen een opvulling zijn op je cv. Het resultaat daarvan is dat je uiteindelijk in een sollicitatiebrief of tijdens een sollicitatiegesprek niets kan vertellen dat inspirerend overkomt. Laat je gedrevenheid en passie je sturen. Maak keuzes die je een goed gevoel geven en ga daar vervolgens vol voor. Je studie hoeft ook echt niet in vier jaar te zijn afgerond.

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Ik zou meer gaan reizen. Tijdens mijn studie en tussen mijn banen in had ik best veel tijd over. Achteraf gezien had ik deze momenten goed kunnen gebruiken om verre reizen te maken, zoals een reis door de bergen en grote grasvlaktes van Mongolië of een reis door Amerika.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven