Alles over de AVG 

De AVG: je hebt er ongetwijfeld over gehoord en vrijwel iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. De AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. De wetgeving bestaat sinds 25 mei 2018 en wordt toegepast in de gehele Europese Unie.

Delen:

Maar wat is op dit moment nu echt relevant om te weten over de AVG? In dit artikel lichten we de belangrijkste zaken uit. Want helaas bestaan er nog veel misvattingen, ook bij juristen, terwijl het toch een heel belangrijk element binnen onze rechtsstaat is.

Wie moeten er voldoen aan de AVG?

Sommige mensen zijn nog in de veronderstelling dat de AVG alleen voor grote bedrijven geldt. Het is natuurlijk een feit dat grotere bedrijven doorgaans met veel persoonsgegevens werken en daarom meer maatregelen moeten nemen om lekken en andere problemen te voorkomen.

Maar kleine bedrijven moeten evengoed voldoen aan de AVG en het is belangrijk om dat te beseffen, aangezien het daar vaker misgaat. Als je bijvoorbeeld een contactformulier voor je website gebruikt of een tool als Google Analytics, dan worden er al gegevens verwerkt en moet je daar toestemming voor vragen. Ook moet je veiligheidsmaatregelen nemen om cybercriminaliteit te voorkomen. Veilig internet van Signetbreedband.nl kan daar onder meer aan bijdragen.

Niet alleen bedrijven moeten voldoen aan de AVG, maar ook overheidsinstanties. In het verleden hebben overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, de AVG al eens overtreden met grote boetes als gevolg. De ironie is natuurlijk dat dat dergelijke boetes worden betaald met het geld van de belastingbetaler en de boete ook weer in de schatkist terechtkomt.

Niet alleen overheden en bedrijven dienen te voldoen aan de AVG, maar ook normale burgers die persoonsgegevens verwerken. Ook daarvan zijn veel burgers niet van op de hoogte. Als je bijvoorbeeld een camera bij je huis hebt hangen, voor het beveiligen van je eigendommen, dan film je vaak ook een deel van de openbare weg en dan heb je de verantwoordelijkheid om de privacy van anderen niet te schaden.

De rechten van burgers

De AVG brengt niet alleen verplichtingen met zich mee, maar ook rechten voor burgers. Daarvoor is de wet in principe in het leven geroepen. In de eerste plaats heb je als burger recht op inzage. Dit houdt in dat je als burger mag inzien welke gegevens door bedrijven of overheden worden verzameld. Ook heb je als burger het recht om gegevens aan te laten passen, wanneer duidelijk blijkt dat ze niet kloppen. Is het aantoonbaar dat de verzamelde gegevens niet meer relevant zijn? Dan heb je het recht om deze te laten wissen.

Dit zijn enkele belangrijke rechten, maar je hebt er nog meer. Denk aan recht op bezwaar, recht op informatie, recht op het beperken van gegevensverzameling en ga zo maar verder.

 

Bronnen

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/privacyregels-beschermen-persoonsgegevens

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/themas/cameratoezicht/cameragebruik-in-en-om-het-huis/cameras-bij-het-eigen-huis#regels-camera-bij-huis

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven