Alles wat je moet weten over wetgeving rondom zakelijke financieringen

Een zakelijke lening kan je bedrijf vooruit helpen. Zo kun je bijvoorbeeld groeien door zakelijk geld te lenen. Als je nog niet eerder zo’n financiering gebruikt hebt, zit je misschien nog met een aantal vragen. Wij kunnen ons bijvoorbeeld goed voorstellen dat je wilt weten hoe het met de wetgeving rondom zakelijke financieringen zit. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij zijn namelijk op onderzoek uitgegaan. Vandaar dat je in deze tekst alles leest wat je moet weten over zakelijk financieren en de wetten en regels die hiervoor gelden.

Delen:

Maximale looptijd

Wie een zakelijke financiering aangaat, moet deze binnen een vastgestelde periode terugbetalen. De periode hangt af van de financieringsvorm waar je voor kiest. Kies je voor een zakelijke lening? Dan moet je het geleende bedrag binnen maximaal vijf jaar terugbetaald hebben. Als je maandelijks het afgesproken bedrag betaalt, weet je zeker dat je de zakelijke lening na zestig maanden volledig afgelost hebt. Je kunt overigens ook voor een kortere looptijd kiezen. Zo is de minimale looptijd van een zakelijke lening bijvoorbeeld slechts drie maanden.

In vergelijking met een zakelijke lening zit de looptijd van een zakelijke hypotheek iets anders in elkaar. Wanneer je deze financiering aanvraagt om een bedrijfspand te kopen of te verbouwen, geldt er een standaard looptijd van tien jaar. Toch is het niet zo dat je de lening ook volledig afgelost moet hebben binnen deze periode. Als je een zakelijke hypotheek aan het einde van de looptijd niet geheel afgelost hebt, mag je het openstaande bedrag in één keer afbetalen. Kan dit niet? Dan sluit je een nieuwe lening af voor het resterende deel.

Tot slot kun je ook nog voor zakelijk krediet kiezen. Waar je bij een zakelijke lening zelf invloed uit kunt oefenen op de looptijd, is dit bij zakelijk krediet niet het geval. Als je voor deze vorm van zakelijk lenen kiest, geldt er een standaard looptijd van 36 maanden. Een geldverstrekker kan er aan het einde van de looptijd overigens wel voor kiezen om dit krediet te verlengen. Je komt hier alleen voor in aanmerking als jij je keurig aan de voorwaarden van deze zakelijke financiering gehouden hebt.

Zakelijke financiering en belastingaangifte

Voordat je een zakelijke financiering afsluit, ben je vast ook benieuwd hoe het belastingtechnisch zit. Wanneer je zakelijk geld leent, doe je er goed aan deze lening mee te nemen bij de aangifte inkomstenbelasting. Volgens de Nederlandse wet mag je de afsluitkosten in mindering brengen op de winst van je bedrijf, evenals de rente die je over een zakelijke lening betaalt. De Belastingdienst ziet dit namelijk als zakelijke kosten. Je maakt immers kosten voor het geld dat je voor je bedrijf leent. De aflossing die je iedere maand doet is niet aftrekbaar, want dit zijn uitgaven.

Inschrijving bij Kamer van Koophandel is verplicht

Het verbaast je waarschijnlijk niet dat een zakelijke financiering alleen aangevraagd kan worden door bedrijven. Vandaar dat je alleen in aanmerking komt voor een zakelijke lening als je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Heb jij je pas ingeschreven? Verwacht dan niet dat je direct een zakelijke financiering aan kunt vragen. De meeste geldverstrekkers accepteren namelijk alleen aanvragen van bedrijven die al langere tijd staan ingeschreven. Hierdoor kan het als beginnende ondernemer lastig zijn om een financiering voor je bedrijf aan te vragen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven