Amsterdamse deken doet onderzoek naar advocaten mondkapjesstichting

De Amsterdamse deken heeft het maar druk met de rechtszaak rond de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Nadat ze eerst bemiddelde om ervoor te zorgen dat hij toch geld voor een advocaat zou hebben, onderzoekt ze nu de rol van de advocaten die namens de Stichting Hulptroepen Alliantie beslag legden op Van Liendens vermogen - al is daar volgens de rechter niks mis mee.

Delen:

Dat meldt het FD. Volgens de krant is de Amsterdamse deken Jacqueline Schaap een onderzoek begonnen naar de beslaglegging op het vermogen van Sywert van Lienden door de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). De aanleiding voor haar onderzoek is een mogelijke schending van de gedragsregels door twee advocaten van Dentons, die namens SHA de beslaglegging bij Van Lienden uitvoerden.
Het FD schrijft dit op basis van meerdere bronnen die vanwege het vertrouwelijke karakter van het onderzoek anoniem willen blijven. Schaap wil geen inhoudelijk commentaar geven omdat ze aan geheimhouding gebonden is; de betrokken advocaten van Dentons willen niet reageren.

Recht op juridische bijstand

Tegen Van Lienden en zijn twee zakenpartners is een rechtszaak aangespannen door de SHA en de Staat; zij eisen de 29 miljoen terug die Van Lienden c.s. aan de omstreden mondkapjesdeal hebben verdiend.
Van Lienden gaf vorige maand aan geen advocaat te kunnen betalen doordat er beslag is gelegd op zijn vermogen. De Amsterdamse deken sprong voor hem in de bres. Ze vindt dat hij net als ieder ander recht heeft op juridische bijstand en vroeg daarom de SHA het beslag op Van Liendens rekening gedeeltelijk op te heffen. Dat leidde ertoe dat SHA de kosten voor haar rekening nam voor een kort geding van Van Lienden over de rechtmatigheid van het beslag, zo blijkt uit de uitspraak van dit kort geding.

Gedeeltelijke opheffing

De voorzieningenrechter bepaalde daarin dat het beslag gedeeltelijk moet worden opgeheven, zodat Van Lienden over 100.000 euro voor zijn verdediging kan beschikken. Overigens schrijft de voorzieningenrechter in het vonnis dat er niets mankeert aan de beslaglegging: als civiele partij hoeft men zich er normaal gesproken niet om “te bekreunen of de wederpartij wel genoeg financiële middelen heeft om verweer te voeren met een advocaat.” Maar desondanks besloot hij in dit geval tot de gedeeltelijke opheffing, omdat hij vindt dat Van Liendens belang om toegang te krijgen tot de rechter zwaarder weegt dan het verhaalsrecht van SHA.

Tuchtzaak

De Amsterdamse deken onderzoekt volgens het FD of de advocaten van SHA met de beslaglegging willens en wetens een eerlijk proces voor Van Lienden hebben belemmerd. Mocht dat zo zijn, dan zou dat kunnen leiden tot een zaak bij de tuchtrechter wegens het schenden van advocatuurlijke gedragsregels.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven